Aktivnosti udruge

UDRUGA SLIJEPIH Istarske županije PULA

Pula, Zadarska 40
Tel: 052/543-494
Fax: 052/543-128

Izvješće o radu
Udruge slijepih Istarske županije za 2016. godinu

Ovim izvješćem o radu Udruge želimo Vas ukratko informirati o aktivnostima koje su realizirane u proteklom razdoblju.

Rad Udruge slijepih Istarske županije odvijao se prema odredbama Statuta i drugih akata. Poštivane su odluke Tijela Udruge, a aktivnosti i rad Udruge odvijali su se putem djelovanja: Skupštine, Upravnog odbora, Nadzornog odbora, Izvršnog odbora, te stalnih i povremenih tijela Udruge, a u proteklom razdoblju je održano: jedna sjednica Izvještajne Skupštine, jedna Svečana Skupština, jedna sjednica Nadzornog odbora , dvije sjednice Upravnog odbora i tri sjednice Izvršnog odbora.  Održani su Zborovi članstva Udruge po svim podružnicama, pa se i na taj način mogao steći uvid u rad Udruge. U ovom je periodu u redovno članstvo Udruge  učlanjeno 7 slijepih osoba. Na dan 31.12.2016. godine Udruga broji ukupno 295 redovnih članova, od toga po Podružnicama; Buzet 14, Labin 33, Pazin 20, Poreč 30, Pula 150, Rovinj 25 i Umag 23.

Svaki prvi četvrtak u mjesecu predsjednik Udruge informirao je članove Podružnice Pula o mjesečnim aktivnostima i novostima, a prema mogućnostima i članove Podružnice Poreč, te je članovima omogućeno postavljanje pitanja o aktivnostima i radu Udruge i Hrvatskog saveza slijepih. Svi podaci o aktivnostima u Udruzi i na LUČ EDUCI dostupni su na web stranici  www.usiz-pula.hr ili na Facebook stranici Udruge.

Realizirane aktivnosti Udruge u proteklom izvještajnom razdoblju jesu:

 • Redovito su rješavana pitanja nabavke pomagala članovima kao što su: dugi bijeli štap, govorni sat za slijepe, plextalk, braillova pisaća mašina, govorni čitači ekrana i dr. Članovi su upoznavani s mogućnošću ostvarivanja njihovih prava; sniženje telefonske pretplate, oslobađanje od plaćanja radio i televizijske pretplate, oslobađanje od plaćanja dopunskog osiguranja, te su izdavane potvrde sukladno potrebama članova. Svakodnevno se članovima Udruge pomagalo u ostvarivanju određenih zakonskih prava kao što je doplatak za tuđu pomoć i njegu, dobivanje znaka pristupačnosti, odlazak u mirovinu, te se pisalo određene zamolbe primjerice za utvrđivanje postotka tjelesnog oštećenja i preporuke za smještaj u dom umirovljenika
 • Istarska županija je 13-orici nezaposlenih članova Udruge isplaćivala naknadu za nezaposlene,  u iznosu od 210,00 kn mjesečno, na bazi jednokratne isplate.
 • Iz sredstava Hrvatskog saveza slijepih Zagreb za dva je člana 2016. godine uplaćena financijska pomoć u visini od 1.000,00 kn brutto, jednom za uskršnje blagdane, drugom za božićne oboje iz Podružnice Pula.
 • U sklopu Dana otvorenih vrata koja se održavaju na inicijativu Ureda za Udruge Vlade Republike Hrvatske,Udruga slijepih Istarske županije je organizirala: promociju projekata i programa koje Udruga slijepih Istarske županije provodi, upoznavanje građana sa problematikom osoba oštećena vida, igra šaha prilagođena osobama oštećena vida, pojedinačni pikado turnir
 •   Organizirane su i aktivnosti u sklopu Kluba slijepih žena Istre, sudjelovanje u kreativnoj radionici „Stvaraj ljepotu i osjećaj sreću“.
 • Knjižnica za slijepe sve je bogatija brajevim i zvučnim izdanjima, a natjecanja u čitanju teksta na brajici potiču slijepe osobe da koriste to dragocjeno pismo koje današnja mladež zanemaruje oslanjajući se na zvučni i digitalni zapis.
 • Kao i ranijih godina Hrvatskoj je knjižnici za slijepe Zagreb iz sredstava Udruge uplaćena članarina za 2016. Godinu za članove koji koriste Hrvatsku knjižnicu za slijepe i časopis HSS - INFO, te pretplata na brajeve časopise za učesnike natjecanja u čitanju brajevog pisma i članove ocjenjivačke komisije, te je u zvučnoj tehnici snimljen „Godišnji INFO slijepih Istre br. 5“, brošura o biljelom štapu pod nazivom „Bijeli štap-moja samostalnost“ i brošura o Sv. Luciji zaštitnici vida.
 • U  prostorijama Udruge za članove su održana razna predavanja, prezentacija usluga i proizvoda.
 • Počeo je sa radom Dramski studio osoba s invaliditetom Istre - „Naš život“.
 • Osnovana je socijalna zadruga Humana nova Istra kojoj je USIŽ jedan od osnivača
 •  za članice Kluba slijepih žena održano je 13 radionica „Stvaraj ljepotu i osjećaj sreću“ koju je vodila Tatjana Grgorović
 • U prostorijama USIŽ održan je  susret članica Kluba slijepih žena Istre povodom dana sv. Lucije i 65. godišnjice postojanja USIŽ na kojoj je Milena Poturiček održala radionicu „ Kako doživjeti ljepotu blagdana“.
 • Ines Puhar iz Obiteljskog centra Istarske županije održala je predavanje pod nazivom „ Kako se nositi sa stresom u kriznim situacijama“ povodom Međunarodnog dana žena.
 • Održavala seradionica „Četvrtkom zajedno“
 • Održane su radionice „Mi smo tu“ u kojima  su gostovali Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih i ravnatelj Kazališta slijepih i slabovidnih osoba Novi život, Rinaldo Bičić, Zvonimir Vršćaj te Osnovna škola Giuseppina Martinuzzi iz Pule,
 • u radionici „Mi smo tu“ uručena je povelja za volonterku 2016. godine  gospođi Ani Holik
 • u prostorijama Udruge  gostovali su učenici Medicinske škole Pula sa profesorima
 • za članove Kluba umirovljenika slijepih Istre ponedjeljkom u jutarnjim satima održavala se igra pikada , izuzev mjeseca srpnja i kolovoza.
 • Predsjednice podružnica Sonja Belušić, Gracijela Ljoljić i Olimpija Meden posjetile su članove koji su smješteni u domovima umirovljenika na područjima podružnica, a voditeljica Kluba slijepih žena Istre, Marjana Peitel, domove na području Pule, i slijepe izbjegle koji su smješteni u Centru Kamenjak u Puli. 
 • Članovima Podružnice Poreč je povodom božićnih blagdana uručen poklon bon u vrijednosti 100,00 kn, donacija Lions Cluba Poreč

 

 • Snježana Pejović Petraček postavila je  prodajnu izložbu slika u Pučkom otvorenom učilištu Buje. Sredstva su namijenjena završetku izgradnje „Kuće svjetla“ na Luč Eduka –Cukrići
 • Otvorena je  prodajna izložba slika u Pučkom otvorenom učilištu „Ante Babić“ u Umagu. Izložbu je postavila Petra Kosanović Vrbat.
 • Udruga slijepih Istarske županije i  Planinarsko rekreativni klub slijepih Istarske županije  u suradnji sa tvtrkom Pavletić d.o.o.Rijeka  organizirali su  izlet  za članove Udruge slijepih Istarske županije u Jastrebarsko i  Krašić,izlet su financirali istarski gradovi i općine
 • U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli održana  je predstava Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ naziva „Jučer sam se sjetio plave“u sklopu obilježavanja 65. godišnjice USIŽ i Međunarodnog dana bijelog štapa pod pokroviteljstvom Grada Pule
 • Udruga slijepih Istarske županije je bila domaćin susreta slijepih žena RH povodom Međunarodnog Majčinog dana. Susret je održan u Hostelu Edukacijsko rehabilitacijskog kampa slijepih – Premantura. Organizatori susreta bili su  Udruga slijepih Istarske županije i Hrvatski savez slijepih, pokrovitelji Općina Fažana i Općina Medulin. Susret je održan pod nazivom „LUČ – Majka života“, a susretu su nazočile članice iz deset udruga slijepih.Učesnicama su podijeljeni skromni pokloni koji su nastali u kreativnoj radionici „Stvaraj ljepotu i osjećaj sreću“ koju vodi Tatjana Grgorović.  Za učesnice susreta održane su dvije radionice. Radionica „Uloga slijepih žena – pasivni primatelji usluga ili aktivni zagovaratelji svojih prava“ čija je voditeljica bila  gđa. Danijela Ustić iz Centra za socijalnu skrb Pazin, Podružnica Obiteljskog centra Pula, te radionica „Prije svega zdravlje, a potom ljepota“ koju je vodila gđa. Ivna Škoro iz Strukovne škola Pula smjer Kozmetičar.
 • Predstavnice naše Udruge su sudjelovale na 11. prijateljskom susretu slijepih žena u Karlovcu sa članicama Udruge slijepih Primorsko goranske županije i Udruge slijepih Karlovačke županije. Organizator: Udruga slijepih Karlovačke županije.
 • Predsjednik USIŽ je:
 • prisustvovao sa Vladom Sirotićem,drugom sastanku Povjerenstva za praćenje, provođenje i donošenje novih zakonskih propisa održanom u Zagrebu
 • Prisustvovao je sastanku kod ministrice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu  politiku Bernardice Juretić
  -prisustvovao je u Izoli na Zboru članstva Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Koper
 • U Kopru je održan  sastanak  triju organizacija, Medobčinskog društvo slepih in slabovidnih Koper, Udruga slijepih Istarske županije i Unione Italiana dei ciechi e degli Ipovedenti onlus sezione Provinciale di Trieste glede buduće suradnje na europskim projektima.
 • U prostorijama Udruge održan je radni sastanak u svezi podnošenja zahtjeva za otklanjanje  arhitektonskih barijera na pulskim Giardinima.
  Radnom sastanku u ime Udruge slijepih Istarske županije  pristustvovali su Franko Bakša predsjednik povjereništva za otklanjanje arhitektonskih barijera i predsjednik Udruge Zlatko Kuftić koji su izvršili uviđaj u postavljene barijere na Giardinima.
 • Održan je radni sastanak u svezi postavljanja taktilnih oznaka u hotelu Galija za slijepe osobe. Sastanku su nazočili predsjednik povjereništva za otklanjanje arhitektonskih barijera Franko Bakša, predsjednik Udruge slijepih Istarske županije Zlatko Kuftić i Petar Vranješ predstavnik tvrtke A.T.T Poreč.
 • U ime Udruge Predsjednik  je  posjetio Slađanu Šupljikac nakon smrti člana  Jove Šupljikca.
 • Predsjednik Udruge slijepih Istarske županije  prisustvovao je Svečanoj akademiji hrvatskog saveza slijepih u Zagrebu  povodom 70.godišnjice postojanja HSS i obilježavanja dana Sv.Lucije zaštitnice vida
 • gospodin Kuftić se telefonom  uključio u humanitarni bal koji je organiziran u Sydneyu u Australiji  u Hrvatskom klubu Kralja Tomislava, u organizaciji Libera Soldatića.  Na balu je za završetak izgradnje „Kuće svjetla“ prikupljeno 33.642,75 kn.
 • Predsjednik Udruge nazočio je   Izbornoj sjednici Skupštine Udruge slijepih Karlovačke županije i sjednici Skupštine Udruge slijepih Primorsko goranske županije
  - redovito je prisustvovao sjednicama Upravnog odbora i Skpuštine HSS-a.
 • Katja Meden i predsjednik USIŽ su prisustvovali Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule i dodjeli javnih priznanja te obilježavanja 71. Obljetnice oslobođenja i Dana grada Pule.
 • Zlatko Kuftić, Katja Meden i Đeni Gobić Bravar predstavnica Arheološkog muzeja Pula održali su sastanak glede provedbe projekta „Come in!“.
 • Predsjednik Udruge i  Katja Meden boravili su u Medobčinskom udruženju slepih in slabovidnih Celje u uzvratnom posjetu. Tom prilikom razgovaralo se o mogućim zajedničkim projektima i programima od interesa za obje Udruge.
 • Zlatko Kufitć,  Katja Meden i Mihaela Jović Karešin su prisustvovali u Kopru na radnom dogovoru glede prijave natječaja.
 • Predsjednik i Olimpija Meden, dopredsjednica USIŽ bili su u Okroglom na prijateljskom susretu koje je organiziralo Medobčinsko društvo slepih i slabovidnih Kranj.
 • Predsjednik Udruge slijepih Istarske županije sa Denisom Serblinom održao je po osnovnim školama edukacije „od malih nogu“ koja se provodi u sklopu programa Zaštite i unapređenja kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji: sa Sonjom Čeč Bošnjakovski u školi Mate Balote Buje, u Osnovnoj školi Monte Zaro Pula,  Veli vrh Pula, Vladimir Nazor Rovinj, Veli Vrh područna škola Štinjan, Osnovna škola Veruda te Vladimir Nazor Vrsar.
 • Katja Meden, je u ime USIŽ prisustvovala  radionicama: „Ljudska prava“, „Inovativni oblici prikupljanje sredstava“, „Crowfunding“, „Izrada proračuna“, „Korporativna filantorpija“, „Promocija putem društvenih mreža“, „Društvene inovacije“,  na programu unaprijeđenja djelovanja i izobrazbe za sve udruge korinisice institucionalne podrške Nacionalne zaklade, INFO danu o Europskom socijalnom fondu, radila je s Brankom Orlić na apliciranju projekta „Mediteranska bajka“, u Udinama je prisustvovala seminaru u sklopu provedbe projekta COME IN, na radionici u sklopu projekta „Filantropija – oslonac održivih zajednica“ u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, u Grazu na sastanku partnera u projektu „COME IN“
 • Katja Meden i Marjana Peitel  nazočile su završnoj radionici „Volontiranje – prilika za nove kompetencije“ u organizaciji Udruge za razvoj civilnog društva SMART.
 • Marjana Peitel predstavnica USIŽ i voditeljica kluba slijepih žena Istre sudjelovala je
  -na savjetovanju u sklopu projekata „Cvijetu je potrebno sunce a ženi dostojanstvo“ i 13. savjetovanju Mreže slijepih žena RH u organizaciji HSS-a Zagreb
  - prisustvovala je  3. sastanku Povjerenstva za žene pri Hrvatskog saveza slijepih.
  -u ime Udruge slijepih Ist.žup prisustvovala je 12.simpoziju društva distrofičara istre pod nazivom „Psihosocijalna potpora osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima“
 • Saša Stanković  predstavnik USIŽ prisustvovao je sastanku Povjereništva za mlade u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih.
 • Libero Soldatić predao je za USIŽ 400,00 AUD,  a Angelo Kršanović 200,00 AUD. Predsjednik USIŽ i Dopredsjednica Olimpija Meden su preuzeli 4.000,00 kn donaciju od Lions Cluba Novigrad za LUČ Eduku Cukrići.
  Lions Club Novigrad  je uplatio 2.000 kn za obilježavanje 65. Godišnjice postojanja Udruge.
  Orijano Belušić iz Kanade uručio JE 5.000,00 kn predsjedniku USIŽ za LUČ Eduku Cukrići
  Jamnica d.d. u skopu projekta „Trica u mraku“ donirala je 35.000 kn za kupnju novog pikada i uređenje  košarkaškog igrališta za slijepe za Kuću svijetla.
 • Montraker d.o.o. donirao je 5.000 kn kao doprinos u sufinanciranju "Susreta slijepih Istre"
 • OTP je donirao 5.000 kn za otvaranje studija za snimanje zvučnih knjiga
 • Caritas Porečko-pulske biskupije  donirao je 75.201 kn za kupnju namještaja za Kuću svijetla
 • Tvrtka Pavletić d.o.o. donirala je 1000,00 kn
 • Održana je Svečana sjednica Skupštine Udruge povodom obilježavanja 65. godišnjice postojanja Udruge pod pokroviteljstvom Grada Pule i Istarske županije. Župan Istarske županije, Valter Flego, i počasni član Udruge, Libero Soldatić  otvorili su građevinski objekt Kuće Svjetla.
  Otvorenju je nazočio Župnik župe Juršići Darko Zgrablić koji je blagoslovio novootvoreni objekt u prisutstvu biskupa mons. Dražena Kutleše.
 • Na LUČ Eduka – Cukrići održan je 4. Sastanak Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Koper, Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj i Udruge slijepih Istarske županije.
 • Održan je 1. Međunarodni turnir u pikadu između Hrvatske i  Slovenije.
 • Održan je susret kao i radni sastanak sa Edvardom Vodebom, predsjednikom Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Celje, Vesnom Božičković, Tajnicom MDSS Celje i ostalim članovima delegacije iz Celja. Cilj susreta je bio dogovor glede apliciranja zajedničkih projekata u svrhu poboljšanja života osoba oštećena vida. Organizator susreta je bila Udruga slijepih Istarske županije.
 • Na Luč Eduka – Cukrići održan je
 • ekipni i pojedinačni turnir u pikadu i ekipni i pojedinačni turnir na visećoj kuglani za članove USIŽ u suradnji sa Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije i članovima Lions cluba Novigrad i Pula.
 • održan je Susret slijepih Istre u sklopu obilježavanja 65. godišnjice USIŽ i Međunarodnog  dana bijelog štapa.
 • Članovi USIŽ su sudjelovali na prijateljskom susretu sa članovima Udruge slijepih Primorsko goranske županije na Edukacijsko rehabilitacijskom centru Sansovo u Bakarcu. i u Karlovcu na prijateljskom susretu povodom dana grada Karlovca u organizaciji Športskog društva slijepih 4 Rijeke Karlovac.
 • Članovi Biciklističkog  Kluba Slijepih Istarske Županije i Udruge slijepih Istarske Županije  sudjelovali su u sklopu programa Europskog tjedna mobilnosti Grada Pule u rekreativnoj vožnji na tandem biciklama u organizaciji Grada Pule.
 • Članovi Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije u suradnji sa Udrugom slijepih Istarske županije  sudjelovali su u rekreativnoj šetnji na „Parenzani 2016“ petu godinu za redom i  na ekipnom 4. Odprtom mednarodnom turniru v govorečem pikadu za pokal mesta Koper.
 • U prostorijama USIŽ, Podružnice Poreč, organiziran je pojedinačni turnir u pikadu za slijepe osobe sudionike domovinskog rata.
 • Članovi Podružnice Poreč  okupljalju se dva puta tjedno, a povremeno je susretima   prisustvovao predsjednik USIŽ.
 • U aktivnostima Udruge u 2016. godini volontirale su  44 osobe.
 • Redovito su posjećivani članovi u bolnicama ili kući nakon izlaska iz bolnice.
 • Predstavnici Udruge redovito su prisustvovali sjednicama Skupština, manifestacijama i ostalim aktivnostima koje su organizirale kako udruge tako i razne institucije.
  USIŽ surađuje i sa ostalim Udrugama slijepih, i udrugama koje okupljaju osobe s invaliditetom te institucijama nadležnima za problematiku osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj: Društvom distrofičara Istre, Hrvatskim savezom slijepih, Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Celje, Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Koper, Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Kranj, Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije,  Udrugom slijepih Karlovačke županije, Udrugom slijepih Primorsko goranske županije, Udrugom slijepih Zadarske županije, Udrugom slijepih Županije Šibensko kninske i mnogim drugima.
  Udruga je članica Hrvatskog saveza slijepih, Istarskog foruma udruga osoba s invaliditetom, te Koalicije udruga u zdravstvu.
 • Projekti i programi koje je Udruga provodila ili još uvijek provodi:
  1. „Pausi – program aktivnog uključenja slijepih Istre“ – putem kojeg se pruža usluga osobne asistencije članovima Udruge u sklopu kojeg su  zaposlene 4 osobe na puno radno vrijeme i jedna osoba na pola radnog vremena.
  2.„Spremni?! – Idemo!“ – trogodišnji program, zapošljavanja videćeg pratitelja za slijepe osobe,  financiran od Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku,  čije je usluge u 2016.godini koristilo 32 člana. Pruženo je 512 usluga.
  3. „Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji“ program koji je financiran od strane: Istarske županije, gradova Buzeta Labin,a Novigrada, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja, Vodnjana, , te općina Brtonigla, Fažana, Funtana, Gračišće, Grožnjan, Karojba, Ližnjan, Medulin, Motovun, Pićan, Raša, Sveti Lovreč, Sveta Nedelja, Sveti Petar u šumi, Tar - Vabriga, Višnjan, Vrsar, Žminj – a tim programom se financiraju redovne aktivnosti Udruge, te je zaposlena jedna osoba
  4.“Zvuk male Toskane“ – projekt koji se provodio u partnerstvu sa Društvom turističkih vodiča Pule (nositelj), a financiralo ga je Ministarstvo turizma. Projekt je direktno proizašao iz projekta “Boje inkluzivnog turizma” kada je  izrađena govorna turistička karta Istre sa 134 turističkih točaka. Putem projekta Zvuk male Toskane govorna karta je prevedena na talijanski jezik i implementirana u govorni automat na broju telefona 060/890 898. Cijena poziva iznosi 3,75 za fiksne i 5,05 kuna za mobilne mreže po pozivu (uključujući PDV).
  5.“Vi ste naše svjetlo“ - prikupljanje sredstava za Edukacijsko rehabilitacijski centar slijepih Istre – Regionalni centar inkluzivnog turizma – Luč Eduka – Cukrići putem telefonskih poziva na broj 060 988 988 dobiven od tvrtke IT Jedan d.o.o. na neodređeno vrijeme. Cijena poziva iznosi 6,25 kn po pozivu bilo iz fiksnih ili mobilnih mreža (uključujući PDV) i možete čuti detaljnije informacije o LUČ Educi - Cukrići s kojima će Vas upoznati glumac Dubravko Sidor. Cijena ove usluge se tarifira po pozivu, a ne po minutama.
  6. Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva - Institucionalna podrška stabilizaciji i/ili razvoju udruga.
   7. Neovisno življenje slijepih Istre - Istarska županija i HEP d.d.- Projekt "Neovisno življenje slijepih Istre" podijeljen je u dvije osnovne komponente. Prva se sastoji od paketa aktivnosti od kojih se glavnina odnosi na redovne aktivnosti koje se iz tjedna u tjedan provode u prostorijama Udruge i uz organiziran prijevoz omogućuje članstvu dolazak i interakciju s ostalim korisnicima usluga. Jedna od spomenutih aktivnosti je igra  i vježba u govornom pikadu za slijepe unutar radionice pod nazivom "Četvrtkom zajedno", gdje članstvo uz druženje i osvježenje redovito vježba, radi što boljeg plasmana na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima u pojedinačnim i ekipnim kategorijama. U kreativnoj radionici "Stvaraj ljepotu, osjećaj sreću", pod vodstvom kvalificirane voditeljice Tatjane Grgorović , članice Kluba slijepih žena izrađuju rukotvorine, koji imaju estetsku i praktičnu funkciju. 
  8. Grad Labin i Grad Rovinj - doprinos u sufinanciranju "Do rekreacije bez barijera"
 • Udruga je pomagala svojim članovima i na druge načine . U teškim situacijama, davala je i jednokratne financijske pomoći, te je izvršavala i druge zadaće radi kojih je i osnovana.
 • U 2016. Godini putem humanitarnih kasica koje su postavljene po poštama u Istarskoj županiji za Luč Eduku-Cukrići prikupljeno je 27.200,17 kn.
  Isplaćivana je naknada članovima Udruge za odlazak na rehabilitaciju u iznosu od  100,00 kn po danu na bazi od 10 dana.
 • Sve navedene aktivnosti iziskuju financijska sredstva, a u proteklom razdoblju Udruga ih je ostvarivala na razne načine: putem humanitarnih kasica, raznim sponzorstvima, donacijama iz zemlje i inozemstva, dotacijama gradova  i općina Istarske županije: Bale, Brtonigla, Buzet, Cerovlje, Fažana, Gračišće, Grožnjan, Labin, Ližnjan, Karojba, Medulin, Motovun, Novigrad,  Sveti Petar u Šumi, Pazin, Poreč, Pićan, Raša, Rovinj, Sveta Nedelja, Tar-Vabriga, Tinjan, Vižinada, Vodnjan, Žminj i same Istarske županije, putem članarine itd.
  Ostvarena su značajna financijska sredstva putem projekata upućenih na razne natječaje.
  Udruga slijepih Istarske županije trenutačno ima 9 zaposlenih osoba.
 • Tijekom proteklog izvještajnog razdoblja, konstatiramo da obzirom na situaciju u Hrvatskoj, Udruga može biti izuzetno zadovoljna ostvarenim prihodima, jer se neumorno radi po pitanju osiguravanja sredstava, zapošljavanja članova Udruge, jačanja ljudskih resursa unutar Udruge, direktna pomoć članovima, rad za članove Udruge, a ne na njihov uštrb. U proteklom periodu zaposlen je  član Udruge, Dragan Stoković. Uz podršku Hrvatskog saveza slijepih i Udruge slijepih Istarske županije zaposlena je Marina Zonta Gobbo na neodređeno vrijeme, na centrali u Općoj bolnici Pula .
 • Udruga je organizirala razne sportsko-rekreativne aktivnosti, a pikado je naročito omiljen među članstvom. Tako je Udruga slijepih Istarske županije financirala sljedeće sportsko rekreativne  aktivnosti u 2016. godini:
  -24. Memorijalni pojedinačni šahovski turnir „Silvano Družeta“,
  -U prostorijama Podružnice Poreč održan je ekipni i pojedinačni pikado turnir povodom Dana grada Poreča i Dana grada Pule, te povodom obilježavanja 65. godišnjice postojanja Udruge.
  -Planinarsko rekreativni klub slijepih Istarske županije u suradnji sa USIŽ sudjelovao je na prijateljskom pikado turniru u Šibeniku sa Udrugom slijepih Karlovačke županije i Udrugom slijepih Županije Šibensko kninske.
  -4. pojedinačni Memorijalni turnir „Eduard Žufić“ u pikadu,
  -5.  Međunarodni ekipni i pojedinačni i turnir parova ,maraton slijepih u pikadu
  -U prostorijama USIŽ podružnica Poreč održan je ekipni pojedinačni turnir u pikadu povodom međunarodnog dana osoba s invaliditetom  (3.12.) sa ekipom pikada Medobčinskog udruženja slepih in slabovidnih Koper
  -U prostorijama Udruge održana je šahovska simultanka između Zorana Račiča sa 7 članova kluba koje je financirao Planinarsko rekreativni Klub u suradnji sa Udrugom slijepih Istarske županije
 • USIŽ ima dobru suradnju sa medijima, Lions clubovima Novigrada, Poreča i Pule. 
 • Putem sredstava javnog priopćavanja redovito smo informirali naše članove i širu javnost o radu i aktivnostima naše Udruge.
 • Na kraju ovog izvješća, zahvaljujemo svima onima koji su bili sa nama i na bilo koji način nas podržali, pomogli te pridonijeli poboljšanju uvjeta života i rada slijepih osoba i njihovih obitelji.

 

Predsjednik Udruge:

Zlatko Kuftić

 

 

 

 

Promijenite boje:
Bijela boja
Plava boja
Žuta boja
Crvena boja
Zelena boja
Promijenite veličinu:
Mala slova
Normalna slova
Veća slova
Velika slova
Najveća slova