ZANIMLJIVOSTI I NOVOSTI UDRUGE

Dragi prijatelji dobro došli na naše stranice!

UDRUGA SLIJEPIH ISTARSKE ŽUPANIJE - VIRTUALNO

 

www.strukturnifondovi.hr

 

http://www.hep.hr/

 

ACI PRAVA

http://www.aci-marinas.com/

 

http://www.pula.hr/hr/

 

NZlogohttp://zaklada.civilnodrustvo.hr

Udruga slijepih Istarske županije je korisnica Institucionalne potpore Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i razvoj udruge.

ZDRAVAISTRA

https://www.istra-istria.hr/

MSPM logo ur

http://www.mspm.hr/

OTP LOGO MINI

https://www.otpbanka.hr/

 

COMEIN

http://www.interreg-central.eu/Content.Node/COME-IN.html

 

agencijazamobilnsto http://www.mobilnost.hr/ agencijazamobilnosti2

 

JANAVODASPORUKOM

http://www.jamnica.hr/hr/naslovnic

 

06.07.2019. - Pikado ekipa USIŽ u Karlovcu osvojila drugo mjesto na ekipnom pikado turniru povodom Dana grada Karlovca.

04.07.2019. -U prostorijama galerije Sv. Srca održana je završna prezentacija projekta „COME IN“ i prikaz mogućnosti da se aktivnosti održavaju i nastavljaju i šire u drugim muzejima te je predsjednik Udruge održao kratko predavanje o potrebi da je slijepim osobama važno da se muzeji usmjere ka taktilnim sadržajima kako bi omogućili posjećivanje i razumijevanje izložbi.

27.06.2019. - U Udruzi slijepih Istarske županije za njezine članove upriličena je prezentacija Kannaway proizvoda na bazi kanabinoida, tzv. CBD. Riječ je o proizvodima koji, istaknuo je Petar Palađi koji se i sam uvjerio u kvalitetu spomenutih preparata, služe kao svojevrsni dodatak prehrani. Prema njegovim riječima svi se proizvodi izrađuju s ekstraktom ulja konoplje uzgojene u Europi bez uporabe pesticida, herbicida i umjetnih gnojiva.

26.06.2019. - u Poreču je upriličeno VIP otvorenje novog trgovačkog centra Galerija Poreč. Tim je povodom investitor i vlasnik ovog novog trgovačkog centra, hrvatsko trgovačko društvo koje djeluje u sklopu austrijske Grupacije MID donirao 5.000,00 kn Udruzi slijepih Istarske županije za potrebe aktivnosti i rada Podružnice Poreč. Predstavnik investitora Neven Marić simboličan vaucher uručio je dopredsjednici Udruge, te ujedno predsjednici Podružnice Poreč, Olimpiji Meden. Predsjednik Udruge slijepih Istarske županije Zlatko Kuftić tom je prigodom zahvalio na donaciji u ime 275 članova Udruge.

26.06.2019. - za članice Kluba slijepih žena Istarske županije završen je prvi ciklus radionica „Stvaraj ljepotu i osjećaj sreću“.

08.06.2019. - pikado ekipa PRKSIŽ i USIŽ su sudjelovali u pikado turniru u Bjelovaru povodom Dana Bjelovarko - bilogorske županije i 65. godina rada udruge sljepih Bjelovar.

07.06.2019. - Udrugu slijepih Istarske županije posjetili su učenici 3.a razreda Medicinske škole Pula u pratnji svojih nastavnica strukovnih predmeta, Klare Ibrišagić i Ivane Popović. Riječ je o posjetu edukativnog karaktera koji se već nekoliko godina održava tradicionalno u sklopu predmeta Etika u sestrinstvu i Profesionalna komunikacija u sestrinstvu. Učenike i njihove nastavnice s radom Udruge upoznao je njezin predsjednik, Zlatko Kuftić. On je pritom istaknuo kako je Udruga osnovana 1951. godine, a danas okuplja 285 članova.
Ovakve su nam edukacije izuzetno važne, napomenuo je, budući da putem njih možemo ljude, posebice mlade, buduće medicinske djelatnike, poučiti načinu pristupa slijepim osobama. Kada susretnete slijepu osobu važno je ponajprije dati joj znak da se obraćate upravo njoj, dodao je Kuftić naglasivši kako se slijepu osobu nikada ne smije gurati ispred sebe. Učenici su upoznati i sa problemima s kojima se slijepe osobe susreću u svakodnevnom životu poput teškog pronalaženja posla ili pak nemogućnosti samostalnog obavljanja raznih obaveza. Ono što ih najviše zanimalo bila su pomagala kojima se slijepe osobe koriste, a koja su za ovu prigodu bila izložena, poput govorne vage i tlakomjera, brailleove knjige i pisaće mašine, dok im je predsjednik Udruge pokazao i mobitel prilagođen slijepim osobama. Za kraj  susreta budućim pulskim medicinarima Udruga je omogućila i da se okušaju u igranju govornog pikada što je kod njih izazvalo veliki interes.

06.06.2019. - Predsjednik Udruge, Zlatko Kufitć, je prisustvovao u Bjelovaru proslavi 65. godina postojanja i rada, te Svečanoj sjednici Udruge sljiepih Bjelovar.

04.06.2019. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije održano Pojedinačno prvenstvo i prvenstvo parova u pikadu za slijepe osobe Grada Pule.
U kategoriji B1, potpuno slijepih osoba, snage je odmjerilo ukupno pet natjecatelja od kojih je treće mjesto pripalo Zlatku Kuftiću, drugo Aldu Kalebiću i prvo Marjani Peitel.
Kad je riječ o kategoriji B2 koja okuplja osobe s ostatkom vida, natjecanje je okupilo sedam natjecatelja. Prvo mjesto pripalo je Zlatku Močeniću, drugo Saši Stankoviću, a treće Davoru Besediću. U prvenstvu parova sudjelovalo je pet parova, a najbolji su bili Zlatko Sandrić i Saša Stanković. Drugo su mjesto zauzeli Aldo Kalebić i Milan Rojnić te treće Ivan Fonović i Zlatko Kuftić. Osim natjecateljskog djela sudionici prvenstva uživali su u zajedničkom druženju i ručku.
Prvenstvo inače organizira Planinarsko rekreativni klub slijepih Istarske županije u suradnji s Udrugom slijepih, a financira Sportska zajednica Grada Pule.

02.06.2019. - U Hostelu Saveza slijepih Hrvatske „ERKS” u Premanturi u nedjelju 2. lipnja 2019. godine održan je Međunarodni ekipni turnir u pikadu za slijepe osobe.Riječ je o turniru kojeg je organizirala Udruga slijepih Istarske županije u suradnji sa Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije povodom obilježavanja 20. godina organiziranog pikada za slijepe osobe u Istri.U natjecanju je sudjelovalo osam ekipa , i to ekipe Društva za sport i rekreaciju slijepih i slabovidnih Svjetlost iz Gradiške, Gradske organizacije slepih iz Novog Sada, potom Gradske organizacije slepih iz Beograda, Medobčinskog društva slepih in slabovidnih iz Kopra, Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, Pikado kluba slijepih Galija iz Zagreba, Udruge slijepih Bjelovara te domaćini iz Udruge slijepih Istarske županije.Prvo mjesto osvojili su igrači Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, drugo članovi Udruge slijepih iz Bjelovara, dok je domaćoj ekipi u sastavu Radenko Družetić, Terezija Gajski, Marjana Peitel, Milan Rojnić i rezervi Zlatku Kuftiću, pripalo treće mjesto. Voditelj turnira je bio Franko Bakša, a logistika: Subhija Družetić, Laura Kauzlarić, Anica Todorović. Svim sudionicima uručene su zahvalnice za sudjelovanje u ovom ekipnom turniru,dok su Radenko Družetić i Terezija Gajski primili zahvalnice Udruge slijepih Istarske županije za postignute rezultate u pikadu povodom 20. godina organiziranog pikada za slijepe u Istri.Pokrovitelji manifestacije bili su Grad Pula, Sportska zajednica Grada Pule te obrt za izradu pečata i graviranje „Pečat” iz Pule.

31.05.2019.-01.06.2019. - Pikado ekipa članova Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije u suradnji sa Udrugom slijepih Istarske županije sudjelovala je na VII. Međunarodnom turniru u govornom pikadu koji je od 31. svibnja do 1. lipnja ove godine održan u Kopru.Od ukupno devet ekipa iz Kopra, Sarajeva, Bara, Beograda, Gradiške, Novog Sada, Banja Luke i Rijeke, članovi pikado ekipe PRSKIŽ i USIŽ osvojili su osmo mjesto. A domaće su boje branili Željko Čižmešija, Terezija Gajski, Zlatko Kuftić i Milan Rojnić. Turniru se prisustvovalo kao provedbena aktivnost programa „Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji“ kojeg provodi Udruga slijepih Istarske županije, te „Sljepoća nije prepreka za aktivan život“ kojeg provodi Planinarsko rekreativni klub slijepih Istarske županije.

17.05.2019. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, Podružnica Pula, održani su Dani otvorenih vrata.

16.05.2019. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije održani su Dani otvorenih vrata.

15.05.2019. - U prostorijama USIŽ održan je susret članica Kluba slijepih žena Istarske županije povodom Majčinog dana.

11.05.2019. - Članice Kluba slijepih Istarske županije su u Karlovcu prisustvovale druženju slijepih žena sa članicama udruge sljepih Istarske, Karlovačke i Pirmorsko goranske županije.

04.05.2019. -U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije u Puli Udruga slijepih Istarske županije u suradnji sa Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije su prigodno obilježili Dan Grada Pule održavanjem međunarodnog ekipnog i pojedinačnog turnira.

30.04.2019. -U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, Podružnice Poreč, 30. travnja 2019. godine  Udruga slijepih Istarske županije u suradnji sa Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije su prigodno obilježili Dan Grada Poreča održavanjem međunarodnog ekipnog i pojedinačnog turnira.

09.04.2019. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije je održan je 3. ekipni i 7. pojedinačni Memorijalni pikado turnir "EDuard Žufić".

29.03.2019. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije je održana 1. Izvještajna sjednica Skupština Udruge slijepih Istarske županije.

27.03.2019. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije održan je 27. memorijalni šahovski turnir "Silvano Družeta".

12.03.2019. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije 12. ožujka 2019. godine održano  je edukativno predavanje. Tako je studentica psihologije i motivacijska govornica Antonella Moscarda okupljenima održala motivacijsko interaktivno predavanje pod nazivom „Ovdje i sada““.  Antonella Moscarda  studentica je psihologije, ThetaHealing iscjelitelj, motivacijski govornik. Motivacijsko predavanje ''Ovdje i sada'' je predavanje motivacijskog, inspirativnog, tranformacijskog i interaktivnog aspekta koji ima namjeru dijeliti znanje,spoznaje, životna iskustva te pružiti podršku i podsjetiti sudionike na unutarnju mudrost i istinu koju svi posjedujemo. Ovo su najčešće teme koje se uobičajeno odradi: kako unutarnja promjena stvara vanjsku, o mislima , emocijama, uvjerenjima, o ljubavi, o zahvalnosti, o miru, o sreći, o uspjehu i utjecaju svega na čovjeka i zdravlju. Na ovom predavanju predstavljen je i ThetaHealingu. ThetaHealing® je tehnika energetskog iscjeljivanja .

08.03.2019. - Zahvaljujući apliciranom i odobrenom projektu „Održivost u FoKusu“ putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Udruga slijepih Istarske županije ojačat će svoje institucionalne, financijske i operativne kapacitete ulaganjem u širenje sadržaja socijalnih usluga, stvaranjem preduvjeta za razvoj društvenog poduzetništva te jačanjem kapaciteta članova projektnog tima, radi razvijanja znanja i vještina, cjeloživotnog učenja i dugoročne financijske održivosti organizacije. Putem projekta je aktiviran besplatan broj 0800 600 100 putem kojeg će se pružati besplatna savjetodavna telefonska pomoć, kako članstvu Udruge, tako i svim zainteresiranim građanima. Savjetodavna pomoć pružat će se svakim radnim danom od 8 – 16 sati.

05.03.2019. -U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije 5. ožujka 2019. godine održan je susret članica Kluba slijepih žena Istarske županije povodom nadolazećeg Međunarodnog dana žena kojeg je orgnizirala voditeljica Kluba slijepih žena Istarske županije, Danijela Stoković. U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije pjevalo se i plesalo uz Duo Magnoliu, a predstavnici Duo Magnolie su članicama uručili prigodan cvijet.Prisustvovalo je četrdesetak članica.  Radionici je prisustvovala i voditeljica kreativnih radionica „Stvaraj ljepotu i osjećaj sreću“, Tatjana Grgorović.Aktivnosti Kluba provode se u sklopu programa „Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji“ kojeg financiraju gradovi i općine Istarske županije.

21.02.2019. -Udruga slijepih Istarske županije je u prostorijama Udruge u Puli organizirala natjecanje u čitanju Brailleovog pisma. U natjecanju koje se održava svake godine u sklopu obilježavanja dana Udruge sudjelovalo je 5 natjecatelja, a čitao se vezani i nevezani tekst. Rezultati su slijedeći:  5. Soka Bakša, 4. Aldo Kalebić 3. Marija Legović,
2. Marčelo Jeromela, 1. Franko Bakša.Pobjednik će sudjelovati na državnom natjecanju u Zagrebu u organizaciji Hrvatske knjižnice za slijepe. Sudionicima su osigurane skromne nagrade. Tijek natjecanja je pratilo stručno povjerenstvo od tri člana: Zlatko Kuftić, Daniela Simić i Đina Tončić – Fonović. Natjecanje u čitanju braillevogo pisma se organizira u sklopu provođenja programa „Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji“. Generalna Skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 2018. prihvatila prijedlog Svjetske unije slijepih (WBU) da 4. siječnja postane Svjetskim danom Brailleovog pisma. Brailleovo pismo (hrv. Brajica), međunarodno pismo za slijepe, priznato je brojnim dokumentima i konvencijama, a predstavlja temelj pismenosti i obrazovanja slijepih osoba u cijelom svijetu. Svojom kreativnošću i entuzijazmom, izumio ga je Louis Braille čiji je datum rođenja odabran kao Svjetski dan Brailleovog pisma. Za osobe oštećena vida, ovaj datum postaje iznimno važan jer nam daje priliku da se osvrnemo na život i postignuća Louisea Braillea i podizanje svjesnosti o važnosti Brailleovog pisma jer ono slijepima omogućuje ravnopravnost, obrazovanje, afirmaciju u društvo, pristup informacijama te uživanje u brojnim drugim aktivnostima potrebnima za poboljšanje kvalitete njihovih života.

16.02.2019. - Šahisti Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije u suradnji sa Udrugom slijepih Istarske županije su sudjelovali na pojedinačnom 7. Memorijalnom međunarodnom šahovskom turniru „Anđelo Raukar“ koji je održan u Rijeci. Na turniru je sudjelovao 21 natjecatelj.
Iz Istre su sudjelovali natjecatelji Davor Besedić, Zlatko Kuftić, Milan Rojnić i Darko Švić, a najbolje se plasirao plasirao Darko Švić na 8. mjestu. Šahovski turnir je organiziran povodom 70. obljetnice postojanja Udruge slijepih Primorsko goranske županije, a organizatori su bili Udruga slijepih Primorsko goranske županije i Športsko-rekreativni klub slijepih Rijeka.

28.12.2018. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, u Podružnici Poreč, organizirano je uručenje zahvalnica Lions clubu Poreč za pruženu podršku u radu Udruge te je uručena zahvalnica Volonterki 2018. godine, gospođi Nerini Pištan. .

27.12.2018. - Za kraj 2018. godine, Udruga slijepih Istarske županije, u suradnji s Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije, 27. prosinca 2018. godine u prostorijama Udruge organizirala je 7. maraton slijepih Istre u pikadu i Božićni ekipni pikado turnir. 
U 7. maratonu je sudjelovalo ukupno 15 natjecatelja, od toga 13. natjecatelja je odigralo maraton do kraja, koji je započeo u 9 sati i završio u 16,30. 

18.12.2018. - Na Edukacijsko rehabilitacijskom centru slijepih Istre - Regionalnom centru inkluzivnog turizma - Luč Eduka - Cukrići održan je Međunarodni susret sljiepih Istre 2018.

13.12.2018. - Kako kaže legenda, Sveta Lucija nije imala dar vida, ali vidjela je srcem. Povodom blagdana Svete Lucije – zaštitnice vida, u organizaciji Udruge slijepih Istarske županije, a na inicijativu Kluba slijepih žena Istarske županije gostovali su u prostorijama USIŽ u Puli učenici Osnovne škole Kaštanjer. Pod pratnjom dviju učiteljica, učenici su tom prigodom izveli igrokaz i tematske recitacije i na taj način uljepšali dan članovima Udruge.
U sklopu radionice „Mi smo tu“, koju financijski podupiru istarski gradovi i općine u sklopu programa „Zaštita i unaprjeđenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji“, Udrugu slijepih Istarske županije također su posjetili članovi Kulturno umjetničkog društva „Lino Mariani“ koji su izveli nekoliko glazbenih točaka na mandolinama. Tako su članovi Udurge slijepih Istarske županije u blagdanskom ozračju obilježili 13. prosinac, dan Sv. Lucije.

11.12.2018. - Planinarsko rekreativni Klub slijepih Istarske županije u partnerstvu s Udrugom slijepih Istarske županije 11.12.2018. organizirali su rekreativno druženje članova u Parku prirode Učka. Na druženju pod nazivom „Rekreacija Učka 2018“ koje je organizirano po drugi puta sudjelovalo je šest redovnih članova Kluba: Zlatko Kuftić, Ferucio Lazarić, Marija Legović, Dara Paris, Milan Rojnić i Zlatko Sandrić. Nakon rekreativne šetnje organiziran je zajednički domjenak i druženje u Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Stara Štala u Borutu, te ovom prilikom Udruga slijepih zahvaljuje osoblju restorana na ljubaznosti. „Rekreaciju Učku 2018.“ financirali su Planinarsko rekreativni klub slijepih Istarske županije i Udruga slijepih Istarske županije, a sufinancirao je Hrvatski športski savez slijepih.

Iz Udruge zahvaljuju i logistici: Tatjani Grgorović, Neviji Kuftić i Ivi Ušić Petrić.

04.12.2018. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, Podružnice Poreč, Mate Balote 13, dana 04. prosinca 2018. godine održala se međunarodna pikado utakmica u pikadu Hrvatska – Srbija. Pikado ekipe su bile Reprezentacija Hrvatske, Nacionalni sportski savez slijepih i slabovidnih Srbije i „Mješovita“ reprezentacija. Svaka ekipa je sačinjavala 4 natjecatelja. Pobijedila je ekipa Reprezentacija Hrvatske sa 7: 5.  Po redoslijedu osvojenih mjesta ekipama su uručeni pehari, a pojedincima medalje za osvojena mjesta.  Plasmani: 3. mjesto Mješovita reprezentacija u sastavu: Zlatko Kuftić, Duško Petrović, Dobri Tasković ,Petar Vranković, 2. mjesto Nacionalni sportski savez slijepih i slabovidnih Srbije u sastavu: Branislav Jačović, Vehbija Likić, Nemanja Radaković i Svetislav Radulov, 1. mjesto Reprezentacija Hrvatske u sastavu: Radenko Družetić (Pula), Slavko Kralj (Karlovac), Nenad Marković (Rijeka) i Denis Velimirović (Karlovac). Susret se održao povodom 03. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Organizator Međunarodne pikado utakmice su bili: Hrvatski športski savez slijepih, Planinarsko rekreativni klub slijepih Istarske županije i Udruga slijepih Istarske županije.  Predsjednik Hrvatskog športskog saveza slijepih, Duško Petrović, uručio je zahvalnicu Predsjedniku Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije, Zlatku Kuftiću, za promociju elektronskog govornog pikada za slijepe i slabovidneosobe. Sudci: Subhija Drušetić, Anica Todorović (glavni sudac), Iva Ušić Petrić. Ovom prilikom se zahvaljujemo Plavoj Laguni d.d. za osigurane poklone za natjecatelje Srbije i Hrvatske.

03.12.2018. - TIstarski forum udruga osoba s invaliditetom je u ponedjeljak, 03. prosinca 2018. godine u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Pula obilježio Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Održan je tradicionalni „čaj“ sa predstavnicima lokalne samuprave, na kojem su nazočili Župan Istarske županije, gospodin Valter Flego, i dogradonačelnica Grada Pule, gospođa Elena Puh Belci, te predstavnici Istarskog foruma gdje su predstavili svoj rad, aktivnosti i problematiku s kojima se svakodnevno susreću u svom radu. Predstavljen je rad 9 Udruga, članica IFUOSI:  Društva distrofičara Istre,
Društva multiple skleroze Istarske županije, Udruge cerebralne paralize Istarske županije, Udruga djece i mladih oštećena sluha, Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije, Udruga slabovidnih osoba Istarske županije, Udruga parpalegičara i tetraplegirača Istarske županije, Udruge slijepih Istarske županije, Udruge za autizam Istra.
Predstavnici udruga zahvalili su se gospodinu Flegu i gospođi Puh Belci na dolasku, te na potpori koju pružaju osobama s invaliditetom. Na 13. sjednici Upravnog vijeća IFUOSI koja je održana 29. studenog 2018. godine, Zlatko Kuftić je izabran za novog predsjednika Istarskog foruma udruga osoba s invaliditetom.

23.11.2018. - Tribina 'Slijepi na tržištu rada' održana je u prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, na inicijativu Kluba slijepe mladeži koji djeluje unutar Udruge slijepih Istarske županije, a cilj tribine bio je okupiti potencijalne poslodavce s područja Istarske županije radi međusobne izmjene iskustava, dodatnog informiranja i umrežavanja te upoznavanja javnosti s problematikom slijepih osoba na suvremenom tržištu rada.
Uz predstavnike tvrtki Aquamarin d.o.o., Adecco d.o.o. i Transcom World Wide d.o.o., Obrtničke komore Istarske županije, HGK – Županijske komore Pula, na tribini su sudjelovale i djelatnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koje su okupljenima predstavile niz poticajnih mjera na raspolaganju hrvatskim poslodavcima prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom.

13.11.2018. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, dana 13. studenog 2018. godine Planinarsko rekreativni klub slijepih Istarske županije i Udruga slijepih Istarske županije organizirali su Pojedinačni kup slijepih Istre u pikadu i kup parova u pikadu.
Predsjednik Udruge Zlatko Kuftić naglašava da se igranjem pikada razvijaju navike aktivnog korištenja slobodnog vremena među slijepim osobama, smanjuje se socijalna izoliranost, a kod mlađih slijepih osoba bolje se razvija orijentacija i snalaženje u prostoru. Kako je pikado i sportska disciplina, isti pozitivno utječe na želju za postizanjem što boljih rezultata, razvija natjecateljski duh, a kroz to i afirmaciju samog pojedinca. U kupu je ukupno sudjelovalo 14 natjecatelja; devet natjecatelja u kategoriji B1 (potpuno slijepe osobe) i pet natjecatelja u kategoriji B2 (osobe s ostatkom vida). Plasmani po kategorijama: B1 3. mjesto – Marjana Peitel, 2. mjesto – Đina Tončić – Fonović, 1. mjesto – Željko Čižmešija.
B2 3. mjesto – Zlatko Močenić, 2. mjesto – Milan Rojnić, 1. mjesto – Davor Besedić
Parovi: 3. mjesto – Zlatko Kuftić i Zlatko Močenić, 2. mjesto - Ivan Fonović i Zlatko Sandrić
1. mjesto – Davor Besedić i Ibrahim Huseini. Organizirani sportski susret dio je projektnih aktivnosti programa „Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji“ i „Sljepoća nije prepreka za aktivan život“.

10.11.2018. - Od 09. do 11. studenog 2018. godine održan je 'Hobby show' u Pordenoneu u Italiji. Članice Udruge slijepih Istarske županije, a putem Kluba slijepih žena Istre 10. studenog 2018. godine posjetile su ovaj veliki Hobby show. Članice Kluba slijepih žena Istre već dugi niz godina sudjeluju u kreativnoj radionici „Stvaraj ljepotu i osjećaj sreću“ koju vodi Tatjana Grgorović. 'Hobby show' je voditeljici i članicama dao mnoge zanimljive ideje za stvaranje umjetnina i rukotvorina na radionici. Aktivnosti Kluba slijepih žena Istre organiziraju se putem programa „Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u istarskoj županiji“ kojeg financira lokalna samouprava.

16.10.2018. - Kreativna radionica "Stvaraj ljepotu i osjećaj sreću" održana je u muzejsko-galerijskom prostoru "Sveta srca" u Puli, u sklopu projekata: "Zaštita i unaprijeđenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji", "Spremni?! - Idemo!" i "COME-IN!"

15.10.2018. - na Međunarodni dan bijelog štapa, delegacija Lions Kluba Poreč posjetila je Udrugu slijepih Istarske županije – Podružnicu Poreč i tako su Lionsi zajedno sa članovima Udruge obilježili ovaj značajan dan. Predsjednica LC Poreč Snježana Gutbier-Vidović je tom prilikom uručila donaciju u iznosu od 7.500,00 kuna.Gospodin Zlatko Kuftić i gospođica Olimpija Meden su se zahvalili Lions Klubu Poreč na donaciji i na dugogodišnjoj suradnji sa Udrugom slijepih.

11.10.2018. - Radionica „MI SMO TU“ u kojoj je gostovao aktivni slijepi planinar Ferucio Lazarić, član Udruge slijepih Istarske županije i Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije, održana je u četvrtak, 11. listopada 2018. u prostorijama Udruge slijepih Istarske županije. Radionica je održana povodom Međunarodnog dana bijelog štapa (15.10.). Ferucio je bio dio ekipe koja se pod vodstvom beogradskog Planinarskog kluba „Željeničar“ nedavno uspela na najviši vrh planine Olimp u Grčkoj točnije na Mitikas, koji se nalazi na 2918 metara nadmorske visine, a sam uspon je trajao 16 sati. Svojim pothvatom Lazarić je dokazao da sljepoća nije prepreka za aktivan život. Članovi Udruge slijepih Istarske županije pokazali su iznimno zanimanje o njegovom adrenalinskom putovanju. Radionica „Mi smo tu“ provodi se u sklopu programa „Zaštita i unaprijeđenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji“.  

02.10.2018. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije i Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije 02. listopada 2018. godine održana je druga aktivnost u sklopu projekta „Sportske igre slijepih Istre“. Projekt financiraju Grad Pula i Grad Rovinj. Druga održana aktivnost je šahovski turnir u kojem su sudjelovala četiri igrača: 3. mjesto Milan Rojnić, 2. mjesto Davor Besedić, 1. mjesto Saša Stanković.

18.09.2018. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije i Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije 18. rujna 2018. godine održana je prva aktivnost u sklopu projekta „Sportske igre slijepih Istre“. Projekt financiraju Grad Pula i Grad Rovinj. Prva održana aktivnost je pikado turnir u pojedinačnoj kategoriji i u kategoriji parova. U kategoriji B1 – natjecatelji bez ostatka vida, sudjelovalo je 7. natjecatelja, a plasmani su sljedeći: 3. mjesto – Radenko Družetić,2. mjesto – Marija Legović, 1. mjesto - Zlatko Sandrić. U kategoriji B2 – natjecatelji sa ostatkom vida, sudjelovalo je 7. natjecatelja, a plasmani su sljedeći: 3. mjesto – Terezija Gajski, 2. mjesto – Zlatko Močenić, 1. mjesto – Saša Stanković. Turnir parova u kojem su sudjelovali po jedan natjecatelj iz kategorije B1 i jedan natjecatelj iz kategorije B2, ukupno je bilo 7. natjecatelja, a plasmani su:
3. mjesto Marija Legović i Saša Stanković, 2. mjesto Radenko Družetić i Terezija Gajski, 1. mjesto Milan Rojnić i Đina Tončić Fonović. Zahvaljujemo se volonterkama na odrađenoj logistici.

17.09.2018. - Predsjednik Udruge Zlatko Kuftić i dopredsjedica udruge su prisustovali obilježavanju 70. obljetnice postojanja Medbčinskog društva slepih in slabovidnih Koper te je tom prilikom uručena plaketa Udruzi slijepih Istarske županije. i

03.09.2018. - U prostorijama Udruge gostovali su članovi Sportske udruge slijepih "Zlatna dolina" iz Požege i predsjednik Udruge slijepih Pakrac - Lipik, Stanko Kovačić.

30.08.-02.09.2018. - Pet članova Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije je sudjelovalo na 16. pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u pikadu za slijepe koje se održalo u Hostelu ERKS Premantura: Zlatko Kuftić, Marija Legović, Zlatko Močenić, Milan Rojnić i Saša Stanković. Saša Stanković se najbolje plasirao od natjecatelja.

07.07.2018. -Pikado ekipa USIŽ i PRKSIŽ sudjelovala u Karlovcu na pikado turniru u organizaciji ŠDS4 Rijeke koji je organiziran povodom 439. rođendana grada Karlovca.

21.06.2018. - U prostorijama USIž održano je završno događanje po projektu pod nazivom Dan otvorenih vrata mladih na projektu  „Sebe pokreni, društvo promijeni“ u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih Zagreb u partnerstvu sa temeljnom Udrugom slijepih Istarske županije.

07.06.2018. - otvorenje izložbe u galeriji Sveta srca u sklopu projekta "COME-IN!"

24.05.2018. - 26.05.2018. - u Podružnici Pula, Podružnici Poreč i LUČ Eduka Cukrići održani Dani otvorenih vrata Udruge slijepih Istarske županije

12. i 13.05.2018. - Klub slijepih žena Istre prisustvovao obilježavanju Majčinog dana slijepih žena RH u organizaciji Udruge Požeško - slavonske županije i HSS-a

09.05.2018. - održano Otvoreno prvenstvo Grada Pule u elektronskom govornom pikadu

28.04.2018. - u podružnici Poreč turnirom u elektronskom pikadu obilježen Dan Grada Poreča i Dan Grada Pule

21.04.2018. - u prostorijama USIŽ održan pojedinačni i ekipni Memorijalni turnir u govornom elektronskom pikadu "Eduard Žufić"

14.04.2018. - održana Izvještajna i Izborna Skupština Udruge slijepih Istarske županije

07.04.2018. - ekipe USIŽ i PRKSIŽ sudjelovale na memorijalnom turniru Petar Šimić u zagrebačkom Pikado klubu slijepih Galija

07.03.2018. - Neviji Kuftić uručena povelja za volonterku 2017. godine u ime USIŽ

05.03.2018. - u prostorijama USIŽ održan radni sastanak s predstavnicima Arheološkog muzeja Istre radnom sastanku prisustvovala prof. Đina Tončić Fonović i predsjednik USIŽ

24.02.2018. - Lions club Pula organizirao humanitarni bal za prikupljanje financijskih sredstava za studentice USIŽ Maju Nikolić i Vlastu Prenc

22.02.2018. - u prostorijama USIŽ održano natjecanje u čitanju Brailleovog pisma

24.01.2018. - predsjednica Kluba slijepih žena USIŽ dala prigodni intervju Radio Istri u vezi obilježavanja pete godišnjice kreativne radionice za članice - "Stvaraj ljepotu, osjećaj sreću"

23.01.2018. - predsjednik USIŽ Zlatko Kuftić u Ministarstvu za de4mografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potpisao ugovor o financiranju za program "Spremni?! - Idemo!"

22.12.2017. - u prostorijama USIŽ organiziran ekipni i pojedinačni novogodišnji pikado

13.12.2017. - u prostorijama USIŽ organiziran susret Kluba slijepih žena u sklopu obilježavanja dana Sv. Lucije

05.12. 2017. - uvodna konferencija u sjedištu Udruge slijepih Istarske županije: predstavljanje projekta "Gledajte svijet našim očima"; organizacija seminara je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 475.602,80 kn

24.11.2017. - USIŽ primila donaciju od 1.000,00 eura od doc.dr.sc. Refmir Tadzic, dr. med iz Gesundheitszentrum iz Hamburga u Njemačkoj za dovršetak izgradnje LUČ Eduke

11.11.2017. - održan Međunarodni pikado maraton u sklopu projekta "Zvuk pobjede na marginama društva"

04.11.2017. - započela je provedba projekta "Gledajte svijet našim očima" financiranog iz Europskog socijalnog fonda sa 475.602,80 kn, putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u partnerstvu sa Hrvatskim savezom slijepih. Projektom koji traje 24 mjeseca, slijepim osobama s područja RH omogućeno je korištenje usluge videćeg pratitelja na području Istarske županije s ciljem povećanja mobilnosti i socijalne uključenosti slijepih osoba u IŽ. Uslugu će koristiti članovi svih 27 temeljnih udruga Hrvatskog saveza slijepih prilikom dolaska u ERKS Premantura te će u sklopu provedbe biti zaposlene tri osobe na nepuno radno vrijeme. Za više informacija o samom projektu obratite se koordinatoru Zlatku Kuftiću na broj 098 665 411 ili voditeljici Katji Meden na broj 091 470 3116.

14.10.2017. - U sjedištu USIŽ obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

10.10.2017. - održan Susret slijepih Podružnice Labin

07.10.2017. - održan 12. Regionalni susret Udruge slijepih Istarske županije, Udruge slijepih Karlovačke županije i Udruge slijepih Primorsko - goranske županije

22.09.2017. - šetnjom na Lungomare obilježen Europski tjedan mobilnosti

17. i 18.08.2017. - predstavnici USIŽ sudjelovali na susretu predstavnika Medobčinskog udruženja slepih in slabovidnih Koper Slovenija organizacije slepih za Bar i Ulcinj Crne Gore I Udruge slijepih Istarske županije Hrvatska koji je održan u Okroglu

25.07.2017. - Predstavnici USIŽ sudjelovali na promociji projekta "COME-IN!" u Gradskoj knjižnici

01.07.2017. - PAUSI - program aktivnog uključenja slijepih Istre započeo s trogodišnjom provedbom u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb i Istarskom županijom; financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 230.000,00 kn godišnje

26.05.2017. - Dani otvorenih vrata u Podružnici Poreč

25.05.2017. - obilježavanje Dana otvorenih vrata USIŽ

24.05.2017. - radionica svladavanja svakodnevnih vještina, "60+, a još aktivni"

09.05.2017. - održana rekreativna šetnja u Šijanskoj šumi, projekt "60+, a još aktivni"

08.04.2017. - održan pojedinačni i ekipni turnir u govornom pikadu "Eduard Žufić"

03.05.2017. - povodom Dana Grada Pule i Dana Grada Poreča održan turnir u govornom elektronskom pikadu u Poreču

18.04.2017. - USIŽ sudjelovala na kvarnersko istarskom turniru u govornom pikadu za pokal "Enooki Željko"

10.03.2017. - USIŽ sudjelovala na turniru u govornom pikadu u Kopru

09.03.2017. - U prostorijama USIŽ Dramski studio "Naš život" odigrao predstavu učenicima Medicinske škole

08.03.2017. - U prostorijama USIŽ prigodno obilježen Međunarodni dan žena

23.02.2017. - Udruga slijepih Istarske županije je povodom obilježavanja 66. godišnjice postojanja u prostorijama Udruge u Puli organizirala natjecanje u čitanju Brailleovog pisma.

14.01.2017. - Održan je Izborni zbor članstva za članove Podružnice Pula

23.12.2016. - dodjela poklon bonova članovima podružnice Poreč od Lions kluba Poreč

17.12.2016. - održan Međunarodni susret slijepih

26.11.2016. - članovima USIŽ organiziran jednodnevni izlet u Jastrebarsko

23.11.2016. - edukacija učenika OŠ "Mate Balota", Buje

10., 11. i 14 11.2016. - edukacija učenika u OŠ Monte Zaro

08.11.2016. - edukacije u školama "Veli Vrh" i "Štinjan

04.11.2016. - edukacija učenika o slijepim osobama, OŠ "Vladimir Gortan", Vrsar

27.10.2016. - Održana edukacija o slijepim osobama učenicima Osnovne škole Veli Vrh.

19.10.2016. - Održan sastanak u prostorijama Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Celje.

08.10.2016. - Povodom Dana neovisnosti, a u organizacije HVIDRE, u prostorijama Udruge slijepih Istarske županije u Poreču održan je turnir u govornom elektronskom pikadu.

25.09.2016. - Članovi Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije u suradnji s Udrugom slijepih Istarske županije, u nedjelju 25. rujna 2016. sudjelovali su petu godinu zaredom na rekreativnom dijelu utrke Parenzana, međunarodne 21. po redu biciklističke utrke koju tradicionalno organiziraju  Općina i Turistička zajednica Vižinada.

22.09.2016. - Članovi Biciklističkog kluba slijepih Istarske županije "Tandem" sudjelovali su na Europskom tjednu mobilnosti u organizaciji Grada Pule.

09.07.2016. - U prostorijama Športskog društva slijepih „4. Rijeke“ u Karlovcu, koji su ujedno i organizatori, u subotu 09. srpnja 2016. godine održan je prijateljski turnir turnir u zvučnom pikadu. Na turniru je sudjelovala šest pikado ekipa, a ekipa Udruge slijepih Istarske županije je plasirala na šestom mjestu. Pikado ekipa je bila u sastavu: Davor Besedić, Zlatko Kuftić, Zlatko Močenić i Zlatko Sandrić. Turnir je organiziran povodom dana Grada Karlovca. Zahvaljujemo Športskom društvu slijepih „4. Rijeke“ na gostoprimstvu i dobroj logistici. Susret članova na otvorenom je jedna od aktivnosti programa „Zaštita i unapređenje kvaliteta života slijepih osoba“.

02.07.2016. - Na Edukacijsko rehabilitacijskom centru slijepih Sansovo u Bakarcu, 02.07.2016. godine Udruga slijepih Primorsko goranske županije je organizirala prijateljski sportski susret sa sljedećim Udrugama:

 1. Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Koper,
 2. Udruga slijepih Istarske županije,
 3. Udruga slijepih Karlovačke županije,
 4. Udruga slijepih Primorsko goranske županije.

Članovi prijateljskih udruga sudjelovali su u šahovskim aktivnostima i na visećoj kuglani. Na druženju iz Udruge slijepih Istarske županije je sudjelovalo sedam redovnih članova i tri osobe za logistiku.
Članovi USIŽ ekipno na visećoj kuglani su osvojili treće mjesto od četiri ekipe, u sastavu: Ivan Fonović, Zlatko Kuftić, Zlatko Močenić i Zlatko Sandrić.  Susret članova na otvorenom je jedna od aktivnosti programa „Zaštita i unapređenje kvaliteta života slijepih osoba“.

18.06.2016. - Središnji građevinski objekat „Kuću svjetla“ u Edukacijsko-rehabilitacijskom centru slijepih Istre – Regionalnom centru inkluzivnog turizma Cukrići LUČ Eduka, svečano su otvorili u subotu, 18. lipnja župan Istarske županije Valter Flego i počasni član Udruge Libero Soldatić.
Uz ostale donatore, velik doprinos izgradnji objekta tijekom proteklog desetljeća dan je od strane Istarske županije, Grada Pule, Općine Svetvinčenat, Jamnice d.d., hrvatskih iseljenika u Australiji te nizom projekata koje je USIŽ provodila. Nakon svečane skupštine, upriličen je i prvi međunarodni turnir reprezentacija Hrvatske i Slovenije u govornom pikadu za slijepe, koji je uz Udrugu slijepih Istarske županije organizirao Planinarsko-rekreativni klub slijepih Istre te Hrvatski sportski savez slijepih. Hrvatska reprezentacija slavila je pobjedu, a predstavljali su je igrači: Tomislav Lilić, Ivan Kombol, Danijel Čižić, Villiam Jelušić, i dvije rezerve: Duško Petrović i Franjo Matanović. Slovensku reprezentaciju predstavljali su: Safet Baltić, Alexander Ninković, Toni Kambić, Željko Starc te rezerve: Drago Šajn i Emil Muri. Pikado turnir je financirao Grad Rovinj.

04.06.2016. - Predsjednik Udruge, Zlatko Kuftić, i dopredsjednica Udruge, Olimpija Meden su sudjleovali u Okroglu na prijateljskom druženju koje je organizirao Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Kranj.

31.05.2016. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, 31.05.2016. godine, povodom obilježavanja 65. obljetnice postojanja Udruge održana je simultanka u šahu, a izazivač je bio Zoran Račić. Gospodin Račić je igrao istovremeno sa sedam igrača, te je rezultat bio 7:0 za izazivača. Zahvaljujemo sudionicima Simultanke: Viliju Akeljiću, Davoru Besediću, Ibrahimu Huseiniu, Zlatku Kufitću, Marčelu Jeromeli, Milanu Rojniću i Denisu Serblinu. Inicijator organiziranja simultanke je bio gospodin Račić i član Udruge, Milan Rojnić.

28.05.2016. - Već je na daleko poznata i priznata suradnja Udruge slijepih Istarske županije, Udruge slijepih Karlovačke županije i Udruge slijepih Primorsko goranske županije. Ovogodišnjeg 11. Prijateljskog susreta slijepih žena domaćin je bila Udruga slijepih Karlovačke županije, a susret je održan 28. svibnja 2016. godine. Članice triju udruga su posjetili Muzej grada Karlovca, Stari grad Dubovac, predgrađe Karlovca Kamensko sa njegovim Pavlinskim samostanom i crkvom, te su na kraju druženja posjetili Izletište Gliboki brod u vlasništvu OPG Marinković iz Brežana gdje je učesnicama organiziran ručak uz hramoniku. Susret članica Kluba slijepih žena Istre sa članicama Udruge slijepih Karlovačke i Primorsko goranske županije je jedna od aktivnosti programa „Zaštita i unapređenje kvaliteta života slijepih osoba“.

23.05.-25.05.2016. - Na inicijativu Ureda za Udruge Vlade Republike Hrvatske, četvrtu godinu po redu, Udruga slijepih Istarske županije obilježila je od 23. do 25. svibnja 2016. Dane otvorenih vrata. Tom je prigodom građanima i predstavnicima medija predsjednik Kuftić prezentirao projekte i programe te aktivnosti koje Udruga provodi, s ciljem podizanja kvalitete života slijepih osoba diljem istarskog poluotoka, od kojih su najvažniji PAUSI program (program aktivnog uključenja slijepih Istre), „Spremni?! – Idemo!“ i „Zaštita i unaprijeđenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji. Među ostalim, imali su prilike okušati se i u elektronskom govornom pikadu u tri kategorije. Tako su potpuno slijepe osobe ostvarile sljedeće rezultate: 1.mjesto – Zlatko Sandrić, 2.mjesto – Zlatko Kuftić, 3.mjesto – Radenko Družetić. Osobe s ostatkom vida: 1.mjesto – Terezija Gajski, 2.mjesto – Milan Rojnić, 3.mjesto – Zlatko Močenić, Videće osobe: 1.mjesto – Denis Serblin, 2.mjesto – Subhija Družetić, 3.mjesto – Anica Todorović.

17.05.2016. - Na tradicionalnom prijateljskom  turniru u govornom pikadu za slijepe osobe koji je održan 17. svibnja 2016. godine u Šibeniku, na kojem su sudjelovale tri ekipe: Športsko društvo slijepih „4 Rijeke“, Udruga slijepih Istarske županije i Udruga slijepih Županije Šibensko kninske koji su ujedno bili i domaćini susreta. Ekipa Udruge slijepih Istarske županije plasirala se na prvom mjestu, u sastavu: Davor Besedić, Zlatko Kuftić, Zlatko Močenić i Zlatko Sandrić. Drugoplasirana je pikado ekipa iz Karlovca, a trećeplasirani su bili domaćini. Sudjelovanje pikado ekipe Udruge slijepih Istarske županije na turniru u Šibeniku, koji je održan u duhu dobre suradnje i prijateljstva, su financirali Planinarsko rekreativni klub slijepih Istarske županije u suradnji sa Udrugom slijepih Istarske županije. Nakon održanog turnira domaćni su gostima organizirali uz pratnju turističkog vodiča posjet tvrđavi Barone, jednoj od tri tvrđave grada Šibenika, koje čine jedinstveni obrambeni sustava grada Šibenika te je stoljećima odolijevao neprijateljima grada, a danas predstavlja iznimnu spomeničku vrijednost prepoznatu diljem Europe. Sudionici su prepuni dojmova vratili se svojim kućama. Zahvaljujemo Udruzi slijepih Županije Šibensko kninske na uspješnoj organizaciji pikado turnira.

13.05. - 15.05.2016. - Od 13. do 15. svibnja 2016. godine Udruga slijepih Istarske županije je bila domaćin susreta slijepih žena RH povodom Međunarodnog Majčinog dana koji je organiziran u Hostelu Edukacijsko rehabilitacijskog kampa slijepih – Premantura. Organizatori ovogodišnjeg susreta su bili Udruga slijepih Istarske županije i Hrvatski savez slijepih. USIŽ ove godine obilježava 65. godina postojanja, a HSS 70. godina.  Susret je održan pod nazivom „LUČ – Majka života“, a susretu su nazočile članice iz deset udruga slijepih. Učesnice susreta su doputovale 13. svibnja, održan je sastanak sa svim učesnicama te su učesnicima podijeljeni skromni pokloni koji su nastali u kreativnoj radionici „Stvaraj ljepotu i osjećaj sreću“ koju vodi Tatjana Grgorović. Sudjelovalo je tridesetak učesnica. U subotu 14. svinja održano je svečano otvorenje susreta, koje je otvorila Marjana Peitel, voditeljica Kluba slijepih žena Istre. Učesnice je pozdravio i Zlatko Kuftić u svojstvu predsjednika Udruge slijepih Istarske županije i dopredsjednika Hrvatskog saveza slijepih. Za učesnice susreta održane su dvije radionice, radionica „Uloga slijepih žena – pasivni primatelji usluga ili aktivni zagovaratelji svojih prava“ čija je voditeljica bila  gđa. Danijela Ustić iz Centra za socijalnu skrb Pazin, Podružnica Obiteljskog centra Pula, te radionica „Prije svega zdravlje, a potom ljepota“ koju je vodila gđa. Ivna Škoro iz Strukovne škola Pula smjer Kozmetičar. Nakon ručka za učesnice susreta organizirano je razgledavanje Nacionalnog parka Brijuni, a nakon povratka u Hostel ERKS – Premanture i večere učesnice je zabavljao Duo Remi. Ovom prilikom zahvaljujemo pokoroviteljima susreta: Cvjećarni Nelli, Javnoj ustanovi Nacionalni park Brijuni, Pulaprometu d.o.o., Općini Fažani i Općini Medulin. Također zahvaljujemo i grafičkom studiu Kiko za štampanje plakata u vidu donacije.

11.05.2016. - Ususret Međunarodnom danu sestrinstva, koji se tradicionalno obilježava 12. svibnja, dvadesetak učenika Medicinske škole u pratnji profesorice Klare Ibrišagić, posjetilo je srijedu, 11. svibnja 2016. sjedište Udruge slijepih Istarske županije u Puli u Zadarskoj 40. Tom su prigodom bili upoznati sa tiflotehničkim pomagalima za slijepe osobe: govorni pokazivač boja, govorna vaga za mjerenje tjelesne težine, govorni mobitel, govorni glukometar, govorni toplomjer, šah za slijepe te su imali prilike zaigrati elektronski govorni dvojezični pikado za slijepe osobe. Također su imali prilike doznati i o  programima za pomoć slijepim osobama koje Udruga slijepih IŽ provodi: PAUSI – program aktivnog uključenja slijepih Istre, „Spremni?! – Idemo!“ te Zaštita i unaprijeđenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji.

04.05.2016. - Tridesetak učenika Medicinske škole u pratnji profesora Ivane Popović i Slobodana Bratića posjetilo je u srijedu, 4. svibnja 2016. sjedište Udruge slijepih Istarske županije u Puli u Zadarskoj 40. Tom su prigodom bili upoznati sa tiflotehničkim pomagalima za slijepe osobe: govorni pokazivač boja, govorna vaga za mjerenje tjelesne težine, govorni mobitel, govorni glukometar, govorni toplomjer, šah za slijepe te su imali prilike zaigrati elektronski govorni dvojezični pikado za slijepe osobe. Videća pratiteljica Laura Kauzlarić dopratila je članicu USIŽ Danijelu Stoković, koja je okupljenima demonstrirala i tumačila kako se prati slijepa osoba, za što su učenici pokazali mnogo zanimanja te su aktivno sudjelovali i postavljali pitanja.

30.04.2016. -  U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, Podružnice Poreč, 30. travnja 2016. godine održan je ekipni i pojedinačni turnir u pikadu za natjecatelje podružnica Poreča i Pule povodom Dana Grada Poreča i Dana Grada Pule, te povodom 65. obljetnice Udruge slijepih Istarske županije.
Turnir se održava u sklopu provođenja redovnog programa Udruge slijepih Istarske županije „Zaštita i unapređenje kvaliteta života slijepih osoba u Istarskoj županiji“ koji je financiran od lokalne samouprave. U ekipnoj kategoriji pobijedili su Puljani Porečane sa rezultatom 9:3. Za ekipu Pule nastupili su: Zlatko Kuftić, Zlatko Sandrić, Zlatko Močenić i Milan Rojnić, a ekipu Poreča: Željko Čižmešija, Marija Legović, Ivan Fonović i Andrea Milotti. U pojedinačnom turniru sudjelovalo je 8 natjecatelja.  U pojedinačnoj kategoriji B1, osobe bez ostatka vida, ukupno je sudjelovalo 4 natjecatelja, a plasmani su slijedeći: 3. mjesto Zlatko Sandrić, Pula, 2. mjesto Zlatko Kuftić, Pula
1. mjesto Željko Čižmešija, Poreč. U pojedinačnoj kategoriji B2, osobe sa ostatkom vida, ukupno je sudjelovalo 4 natjecatelja, a plasmani su slijedeći: 3. mjesto Andrea Milotti, Poreč, 2. mjesto Milan Rojnić, Pula, 1. mjesto Zlatko Močenić, Pula. Turnir uspješno organizirala dopredsjednica Udruge i predsjednica Podružnice Poreč, Olimpija Meden. Logistika: Vili Akeljć, Nerina Pištan, Ana Novak, Ljubica Vukas. Sudac: Denis Serblin. Organizator turnira Udruga slijepih Istarske županije.

27.04.2016. - Tridesetak učenika Medicinske škole u pratnji profesorica Ivane Popović i Klare Ibrišagić te profesora Slobodana Bratića posjetili su u srijedu, 27. travnja 2016. sjedište Udruge slijepih Istarske županije u Puli u Zadarskoj 40. Tom su prigodom bili upoznati sa tiflotehničkim pomagalima za slijepe osobe: govorni pokazivač boja, govorna vaga za mjerenje tjelesne težine, govorni mobitel, govorni glukometar, govorni toplomjer, šah za slijepe te su imali prilike zaigrati elektronski govorni dvojezični pikado za slijepe osobe. O životnim poteškoćama slijepih - arhitektonskim barijerama, neprilagođenosti obrazovnog sustava i radnih mjesta učenicima je govorio Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge slijepih Istarske županije.Počevši od vlastitog primjera, ne propustivši spomenuti više od tisuću slijepih duša koliko je tijekom 65 godina prošlo kroz Udrugu, apelirao je na učenike tog humanog usmjerenja i zanimanja na pomoć kojima je toj populaciji prijeko potrebna.   

16.04.2016. - Četvrti  po redu pojedinačni memorijalni turnir Eduard Žufić održao se u subotu, 16.travnja 2016. u prostorijama Udruge slijepih Istarske županije. Sudjelovalo je 18 natjecatelja u tri kategorije: B1 – natjecatelji bez ostatka vida, B2 – natjecatelji s ostatkom vida i B3 – videće osobe, pa je tako u kategoriji B1 u kojoj je sudjleovalo 7. natjecatelja treće mjesto osvojio je Radenko Družetić, drugo mjesto Zlatko Sandrić, a prvo Željko Čižmešija. U kategoriji B2, sudjelovalo je 5. natjecatelja, a treće mjesto osvojio je Davor Besedić, drugo mjesto Zlatko Močenić, a prvo mjesto Terezija Gajski, dok je u kategoriji B3 sudjelovalo 6. natjecatelja, treće mjesto osvojio je Danilo Piutti, drugo mjesto Denis Serblin, a prvo mjesto Subhija Družetić.
Turnirski odbor: Davor Besedić, Radenko Družetić i Brigita Žufić.            Sudci: Subhija Družetić i Denis Serblin. Turnir se održava u sklopu programa „Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji“, kojeg financiraju gradovi i općine Istarske županije, a kojeg provodi Udruga.

29.03.2016. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, 29. ožujka 2016. godine održana je prva proba članova Dramskog studio osoba s invaliditetom Istre „Naš život“ pri Udruzi slijepih Istarske županije koji nema svojstvo pravne osobe. Aktivnosti Dramskog studija osoba s invaliditetom „Naš život“ će se provoditi u suradnji sa studenticom Akademije dramske umjetnosti, Katarinom Radetić. Dramski studio osoba s invaliditetom „Naš život“ je osnovan s ciljem podizanja svijesti o osobama s invaliditeotm, te kako bi se upoznala javnost o njihovim mogućnostima, posebice učenike, studente, zdravstvene djelatnike, osobe zaposlene u javnim ustanovama. Prvoj probi nazočilo je 10-ak članova. Osim osoba s oštećenjem vida, trenutno Dramski ima i dva člana iz Društva distrofičara Istre, Marin Giljanović i Melisa Osmanović.
Ovim putem pozivamo i ostale osobe s invaliditetom da nam se pridruže u stvaranju male umjetnosti. Ni jedan invalidtet nije prepreka za bolji život. Sve aktivnosti koje Udruge slijepih Istarske županije provodi su povodom 65. obiljetnice postojanja Udruge.

22.03.2016. - Na tradicionalnom 4. međunarodnom turniru u govornom pikadu za slijepe osobe u Kopru, na kojem su sudjelovale šest ekipa: Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Izola, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Koper, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Postojna, Sportski klub slijepih Rijeka.Udruga slijepih Istarske županije i Udruga slijepih Zadarske županije. Ekipa Udruge slijepih Istarske županije plasirala se na trećem mjestu, u sastavu: Radenko Družetić, Terezija Gajski i Zlatko Močenić.Sudjelovanje na turniru u Medobčinskom društvu slepih in slabovidnih Koper, koji je održan u duhu dobre suradnje i prijateljstva, u cijelosti je financirao Planinarsko rekreativni klub slijepih Istarske županije. Tijekom održanog pikado turnira, održan je sastanak predstavniku triju organizacija, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Koper, Udruga slijepih Istarske županije i Unione Italiana dei ciechi e degli lpovedenti onlus sezione Provinciale di Trieste glede buduće suradnje na europskim projektima.

19.03.2016. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije održana je II. Izvještajna sjednica Skupšitne Udruge. Na sjednici Udruge je nazočila i Izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih, gospođa Karmen Nenadić.

17.03.2016. - Udruga slijepih Istarske županije je povodom obilježavanja 65. godišnjice postojanja u prostorijama Udruge u Puli organizirala natjecanje u čitanju Brailleovog pisma. Prisustvovala su 4 natjecatelja. U eri računala i raznih tehničkih rješenja, poznavanje pisma jamstvo je pismenosti, stoga se Udruga slijepih Istarske županije pridružuje akciji Hrvatske knjižnice za slijepe u popularizaciji Brailleovog pisma. Propozicije za natjecanje se održava u dvije kategorije odrasli i učenici, te se čita vezani tekst i nevezani tekst. Rezultati su slijedeći: 4. Soka Bakša, 3. Marija Legović, 2. Marčelo Jeromela, 1. Franko Bakša.             Tijek natjecanje je pratilo stručno povjerenstvo od tri člana: Zlatko Kuftuć, Indira Hujdur Kosi i predsjednica povjerenstva prof. Đina Tončić - Fonović. Natjecanje u čitanju braillevogo pisma se organizira u sklopu provođenja programa „Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji“.

15.03.2016. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, održan je XXIV. Memorijalni šahovski turnir Silvano Družeta koji se održava svake godine u spomen na dugogodišnjeg člana i šahistu pokojnog Silvana Družetu. A ove godine turnir se održao povodom 65. Obljetnice Udruge slijepih Istarske županije. Šahovske aktivnosti su se održale u sklopu provođenja programa „Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji“.  Ukupno je sudjelovalo 6 šahista članova Udruge slijepih Istarske županije: Vili Akeljić, Davor Besedić, Ibrahim Huseini, Marčelo Jeromelo, Zlatko Kuftić i Milan Rojnić, a plasmani su slijedeći: 3. Vili Akeljić, podupirući član Udruge, 2. Davor Besedić, 1. Milan Rojnić.Organizator turnira: Udruga slijepih Istarske županije, sudac: Davor Besedić.

08.03.2016. - U prostorijama Udruge održan je susret članica Kluba slijepih žena Istre povodm Međunarodnog dana žena. U sklopu susrta održano je predavanje "Kako se nositi sa stresom u kriznim situacijama", a predavanje je odrržala Ines Puhar iz Obiteljskog centra.

24.02.2016. - Održan je Zbor članstva za članove Podružnice Rovinj i za članove Podružnice Labin.

19.02.2016. - Održan je Zbor članstva za članove Podružnice Umag i za članove Podružnice Poreč.

16.02.2016. - Održan je Zbor članstva za članove Podružnice Buzet i za članove Podružnice Pazin.

22.01.2016. - U prostorijama Udruge održana je promocij projekta "Zvuk male Toskane".

16.01.2016. - U prostorijama Udruge održan je Zbor članstva za Podružnicu Pula.

19.12.2015. - U prostorijama Udruge u Zadarskoj 40 u Puli održan je Susret slijepih Istre i IV. međunarodni maraton slijepih u pikadu. Maraton je trajao 16 sati, započeo je 19. prosinca 2015. godine s početkom u 10 i trajao do 19. prosinca 2015. godine do 02 h. 

Ukupno je sudjelovalo 41 natjecatelj, od toga po kategorijama:

 • B1 natjecatelji bez ostatka vida – 15 natjecatelja
 • B2 natjecatelji sa ostatkom vida –16 natjecatelja
 • B3 videći natjecatelji, podupiruči članovi i volonteri Udruge – 10 natjecatelja.

Na ovogodišnjem maratonu u pikadu pikadistima Udruge slijepih Istarske županije pridružili su se i članovi Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Koper, članovi Udruge slijepih Primorsko goranske županije i članovi Udruge slijepih Karlovačke županije.  

18.12.2015. - U prostorijama Podružnice Poreč, 18. prosinca 2015. godine održana je svečanost povodom 10. obljetnice otvorenja prostorija u Poreču koje su u vlasništvu Grada Poreča. Tom prilikom su predstavnici Lions Cluba Poreča članovima Podružnice Poreč uručili poklon bon u vrijednosti 100,00 kn koje je i ove godine donirao Lions Club Poreč,  a sredstava su prikupljena na 18. tradicionalnom humanitarnom balu u Hotelu Valamar Riviera pod motom „I sa malo pomažemo puno“. Obljetnicu je organizirala Olimpija Meden, dopredsjednica Udruge i predsjednica Podružnice Poreč, te je otvorila i samu svečanost i istaknula dobru suradnju Lions Cluba Poreč i Udruge slijepih Istarske županije. Svečanosti je nazočio i predsjednik Udruge slijepih Istarske županije, Zlatko Kuftić. O dobroj suradnji , koja traje dvadesetak godina, između LC Poreč i Udruge govorili su gospođa Fedora Zorić Franke i gospodin Zlatko Janković, članovi Lions Cluba Poreč.  Na Svečanosti osim gospođe Zorić Franke i gospodina Jankovića, nazočili su i ostali članovi LC Poreča:  Gracijela Macanić, Zora Palmić, Ante Potočnik, Silvano Ritoša i Danilo Sedanović.

12.12.2015. - Povodom Dana Sv. Lucije, zaštitnice vida, a u organizaciji Kluba slijepih žena Istre, u subotu 12. prosinca 2015. u prostorijama Udruge slijepih Istarske županije održano je predavanje pod nazivom „Degenerativne bolesti kralježnice i zglobova“. Vlasta Urban Tripović, specijalist fizijatar – reumatolog, pred okupljenim je dvadesetak članica u dvosatnom izlaganju demonstrirala vježbe u svrhu očuvanja zdravlja i prevencije bolesti iz tog područja medicine. Marjana Peitel, predsjednica Kluba slijepih žena te koordinatorica kreativne radionice „Stvaraj ljepotu, osjećaj sreću“, gošću je darovala prigodnom ogrlicom nastalom u spomenutoj radionici koja se Udruzi slijepih Istarske županije od 2013. provodi pod vodstvom Tatjane Grgorović, članice ULIKS-a i samostalne umjetnice. Dan Svete Lucije, zaštitnice vida obilježava se 13. prosinca, a u hrvatskoj tradiciji na taj dan sije se pšenica kao simbol obnove života i plodnosti.  

05.12.2015. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, U Poreču u subotu 05. prosinca 2015. godine s početkom u 09,30 sati održan je ekipni i pojedinačni međunarodni turnir u pikadu. Turnir je organiziran povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Međunarodnog dana volontera. Turnir se održao između pikado ekipe Udruge slijepih Istarske županije i pikado ekipe Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Koper. Istrani su pobijedili 7:6, a ekipa je bila u sastavu: Radenko Družetić, Željko Čižmešija, Davor Besedić i Andrea Milotti. Pojedinačno natjecanje se održalo u dvije kategorije, B1 natjecatelji bez ostatka vida i B2 natjecatelji sa ostatkom vida.
B1 – sudjelovalo je 5. natjecatelja:   
3. mjesto Radenko Družetić, Pula,
2. mjesto Željko Čižmešija, Poreč,
1. mjesto Safet Baltić, Kopar.
B2 – sudjelovalo je 4. natjecatelja:
3. mjesto Davor Besedić, Pula,
2. mjesto Željko Starc, Kopar,
1. mjesto Andrea Milotti, Poreč.
Turnir je organizirala Udruga slijepih putem programa „Zaštita i unaprijeđenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji“ koji u cijelosti financiraju istarske općine i gradovi, te Istarska županije, a u suradnji sa Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije. Natjecateljski dio turnira su odradili: Davor Besedić, Radenko Družetić, Subhija Družetić i Danilo Piutti.
Ostali dio turnira uspješno odradila dopredsjednica Udruge i Predsjednica Podružice Poreč, Olimpija Meden sa volonterkama Anom Novak i Ljubicom Vukas
.

03.12.2015. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, Zadarska 40, u četvrtak 03. prosinca 2015. godine s početkom u 17,30 sati u radionici MI SMO TU gostovao je Denis Kontošić. Osim što je gospodin Kontošić načelnik Općine Barban, također je autor 3. samostalnih knjiga koje su objavljene na čakavštini (Suncu se ubrnut, Dim, Vorihi Dih), također je urednik 20-ak knjiga drugih autora, a njegovi su radovi objavljeni u više od 40 knjiga. Članovima Udruge pročitao je desetak svojih pjesama, a kako su pjesme zabavnoga karatera, ujedno ih je i nasmijao. Radionica „MI SMO TU“  aktivnost je programa, „Zaštita i unaprijeđenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji“ koji u cijelosti financiraju istarske općine i gradovi, a provodi ga Udruga. Predsjednik Udruge, Zlatko Kuftić, i članovi Udruge zahvalili su gospodinu Kontošiću na gostovanju uručenjem skromnog poklona. Gospodin Kontošić se okušao i u igri pikada sa članom Udruge Radenkom Družetićem, potpuno slijepom osobom, te je gospodin Družetić pobijedio Denisa Kontošića. Radionica se održala povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (03.12.).

02.12.2015. - Predsjednik USIŽ i Indira Hujdur Kosi su prisustvovali osnivanju mreže za inkluzivnu zajednicu u sklopu EU projekta „Jačanjem kapaciteta do socijalne uključenosti“ kojega Grad Pula provodi u partnerstvu s Udrugom za promicanje stvaralaštva Art studio i Društvom sportske rekreacije UPAS-om, te je tom prilikom potpisana povelja.  

01.12.22015.- Predsjednik USIŽ i Katja Meden su prisustvovali u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, prijemu predstavnika udruga osoba s invaliditetom kod Istarskog župana, Valtera Flega, i gradonačelnika grada Pule, Borisa Miletića, povodom 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

23.11.2015. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije gostovale su studentice
druge godine Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Odjel za odgojne i obrazovne znanosti, predškolski odgoj. Gostovanje je organizirano u sklopu predmeta: Pedagogija djece s teškoćama u razvoju.   Predsjednik Udruge slijepih Istarske županije, Zlatko Kufitć je prezentirao studenticama i profesorici rad i aktivnosti Udruge, upoznavanja sa problematikom slijepih osoba. Studentice su se upoznale sa govornim pomagalima za osobe oštećena koja im pomažu u svakodnevnom životu kako bi imali što kvalitetniji i samostalniji život. Predsjednik Udruge slijepih Istarske županije, Zlatko Kuftić, je upoznao studentice sa projektima i programima koje je udruga provodila i koje još uvijek provodi:

05.11.2015. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, Zadarska 40, u četvrtak 05. studenog 2015. godine s početkom u 17,30 sati u radionici MI SMO TU gostovao je  Davor Komar, član Skupštine Istarske županije. Davora Komara kao Županijskog viječnika je podržao Istarski forum udruga osoba s invaliditetom. Radionica „MI SMO TU“  aktivnost je programa, „Zaštita i unaprijeđenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji“ koji u cijelosti financiraju istarske općine i gradovi, a provodi ga Udruga. Predsjednik Udruge, Zlatko Kuftić, i članovi Udruge zahvalili su gospodinu Komaru na gostovanju uručenjem skromnog poklona.

11.-15.10.2015. - Nakon susreta u Puli koji se održao 26. lipnja 2015. godine, susreta u Kopru 17. kolovoza 2015. godine održan je i treći susret predstavnika organizacija iz tri države. Predstavnici Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Koper i Udruge slijepih Istarske županije otputovali su 11. listopada 2015. godine u Bar u Crnoj Gori. Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj gostima je priredila bogat program: druženje sa Organizacijom slijepih za Kotar, Tivat, herceg Novi i Budvu povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, posjeta Biblioteci za slijepe Crne Gore, Savezu slijepih Crne Gore i Organizaciji slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin, obilazak Nacionalnog parka Skadarsko jezero, obilazak prostorija Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, održan je treći sastanak organizacija u Hotelu Sidro u Baru na kojem se razgovaralo o dosadašnjoj, ali i budućoj suradnji triju organizaciji, prijem u Općini Bar, Svečanost povodom Međunarodnog dana bijelog štapa u maloj Sali Skupštine Općine Bar na kojoj se pridružio i potpredsjednik Općine Bar, Dušan Raičević. 14. listopada 2015. godine na održanoj Svečanosti povodom Međunarodnog dana bijelog štapa u maloj Sali Skupštine Općine Bar potpisana je povelja o suradnji između:
- Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Koper, zastupanog po predsjedniku Safetu Baltiću,
- Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, zastupane po predsjedniku Veselinu Joketiću, i
- Udruge slijepih Istarske županije, zastupane po predsjednku Zlatku Kuftiću.

12.10.2015. - Pod nazivom „Stvaraj ljepotu, osjećaj sreću“, u organizaciji Kluba slijepih žena Istre u ponedjeljak, 12. listopada otvorena je izložba radova nastalih u kreativnoj radionici Udruge slijepih Istarske županije u sklopu programa Zaštita i unaprjeđenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji, koju u cijelosti financiraju istarske općine i gradovi. Predsjednica Kluba slijepih žena Istre Marjana Peitel je, uz navedene, predstavila i Slike u pijesku, radove nastale u radionici taktilnog slikarstva u sklopu međunarodnog programa Learning mobilities for persons with disabilities, koji je Udruga slijepih Istarske županije provodila zajedno s Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Koper te Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete iz Budaörsa. Izložba je otvorena do 19.10.2015.

08.10.2015. - Pikado ekipa Udruge slijepih Istarske županije je sudjelovala u Kopru na 3. Međunarodnom otvorenom prvenstvu u pikadu povodom dana Grada Kopra.

27.09.2015. - Članovi Bisiklisitčkog kluba slijepih Istarske županije - Tandem, Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije i Udruge slijepih Istarske županije su sudjelovali na 20. biciklističkoj utrci pod nazivom "Parenzana 2015." u rekreativnoj šetnji.

09.09.2015. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, 09. rujna 2015. godine održan je inicijali sastanak i osnovan Dramski studio osoba s invaliditetom Istre (DSOSII) pri Udruzi slijepih Istarske županije koji nema svojstvo pravne osobe. Aktivnosti DSOSII će se provoditi u suradnji sa studenticom Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Katarinom Radetić koja na žalost nije mogla prisustvovati inicijalnom sastanku zbog ispita na fakultetu. DSOSII je osnovan s ciljem podizanja svijesti o osobama s invaliditeotm, te kako bi se upoznala javnost o njihovim mogućnostima. Inicijalnom sastanku nazočilo je 10 zainteresiranih osoba, te su po završetku sastanka potpisali pristupnicu. O osnivanju Dramskog studia bio je upoznat i Vojin Perić, voditelj Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ i predsjednik Hrvatskog saveza slijepih. Gospodin Perić ove godine bilježi 35 godina rada u kazalištu, premda je i on sam slijepa osoba. Inicijalnom sastanku nije mogao prisustvovati ali se putem maila obratio budućim glumcima DSOSI:
„Dragi glumci!
Iako vam moram reći da je glumački kruh tvrd, nema slađeg i hranjivijeg, jer okrijepljuje dušu, jer obogaćuje život i čini nas manje slijepima. Vrlo hrabro se upuštate u najljepšu avanturu u kojoj vas čeka galerija likova koje će te igrati, u kojoj će vas ograđivati predrasudama i stereotipima, no zar nismo navikli? Zar nismo svoju upornost i tvrdoglavost dokazali u našim svakodnevljima? Vi ćete, kao i mi u Zagr3ebu sve prepreke svladati, a ovo kratko obraćanje shvatite kao poziv na 10. BIT, međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih za 2017. godinu.Svi iz Novog života daju vam podršku, a ja, Vojin Perić, kao voditelj kazališta i kao Predsjednik HSS-a zahvaljujem vam, jer ste našli put i način kako dokazati našu odlučnost da se izborimo za bolje,, što će vrlo brzo biti nagrađeno prvim frenetičnim pljeskom publike.
Čestitam osnivanje Dramskog studija i Vidimo se na 10. BIT-u.„

18-25.07.2015. - Hrvatski savez slijepih u Edukacijsko rehabilitacijskom kampu slijepih – Premantura od 18. do 25. srpnja organizira aktivnosti za nježniji spol Hrvatske povodom ljetne akademije slijepih žena. Na ljetnoj akademiji slijepih žena sudjeluje i predstavnica Udruge slijepih Istarske županije iz Podružnice Pula, Antonija Uka sa svojom pratnjom. Sudjelovanje na ljetnoj akademiji Udruga svojoj članici financira putem programa "Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba“ iz lokalne samouprave Istarske županije.
U okviru ljetnog druženja planirane su sljedeće aktivnosti: jutarnja gimnastika, sportski dan, informiranje o jedinstvenom tijelu vještačenja i kriterijima vještačenja osoba s invaliditetom, predavanje Stvaranje mogućnosti za ravnopravnost žena u zajednici kroz projekte i programe udruge, radionice "Socijalizacijske vještine“, "Komunikacijske i prezentacijske vještine“, "Suradnja s medijima i istupanje u njima“, te za kraj evaluacija ljetne akademije i tematsko planiranje ljetne akademije 2016. godine kao i planovi Mreže žena.

11.07.2015. - Pikado ekipa Udruge slijepih Istarske županije je u subotu, 11. srpnja otputovala u Karlovac i sudjelovala na tradicionalnom ekipnom turniru u elektronskom pikadu povodom obilježavanja dana Grada Karlovca  gdje je sudjelovalo 7 ekipa. Pikado ekipa Udruge slijepih Istarske županije u sastavu Radenko Družetić, Zlatko Sandrić, Davor Besedić i Zlatko Močenić su osvojili drugo mjesto.Organizator turnira je Udruga slijepih Karlovačke županije.

26.06.2015. - U prostorijama Udruge održan je sastanak predstavnika održan je sastanak predstavnika organizacije iz tri države. Sudionici su bili:
-    Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Koper, Slovenija sa svojim predstavnicima: predsjednik Društva Safet Baltić i Tajnik Društva Drago Šajn,
-    Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj, Crna Gora sa svojim predstavnikom: Veselin Joketić predsjednik Organizacije,
-    Savez slijepih Crne Gore sa svojim predstavnicima: Božidar Denda predsjednik Saveza i Goran Macanović izvršni direktor Saveza,
-    Udruga slijepih Istarske županije, Hrvatska, Zlatko Kuftić predsjednik Udruge.

28.05.-30.05.2015. - U sklopu obilježavanja Dana otvorenih vrata koja su organizirana na inicijativu Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Europske godine razvoja Udruga slijepih Istarske županije se uključila u manifestaciju u partnerstvu sa Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije i Udrugom slabovidnih osoba Istarske županije. Dani otvorenih vrata su se obilježili u cijeloj Hrvatskoj treću godinu za redom, stoga se i Udruga slijepih Istarske županije uključila treću godinu za redom. Udruga slijepih Istarske županije, Planinarsko rekreativni klub slijepih Istarske županije i Udruga slabovidnih osoba Istarske županije organizirali su niz aktivnosti na nekoliko lokacija:
28.svibnja organiziran je: promotivni štand na pulskoj tržnici sa ručnim radovima koji su nastali u kreativnoj radionici članica Kluba slijepih žena Istre  pod nazivom „Stvaraj ljepotu i osjećaj sreću“. Voditeljica kreativnih radionica je Tatjana Grgorović, u prostorijama Udruge u Zadarskoj ulici: susret sa medijima i građanima, prezentac ija rada i aktivnosti Udruge, prezentacija pomagala za slijepe osobe,  te pojedinačni turnir u pikadu za videće osobe. Učestvovalo je ukupno 6 natjecatelja.  A plasmani su sljedeći: 3. mjesto Subhija Družetić, 2. mjesto Denis Serblin, 1. mjesto Anica Todorović.
29. svibnja u prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, Podružnice Poreč organizirana je: izložba ručnih radova koji su nastali u kreativnoj radionici „Stvaraj ljepotu i osjećaj sreću“, susret sa građanima u popodnevnim satima.
30. svibnja organizirano je: razgledavanje Edukacijsko rehabilitacijskog centra slijepih Istre, Regionalnog centra inkluzivnog turizma – Luč Eduka – Cukrići, druženje, sportske aktivnosti. U sklopu Dana otvorenih vrata održan je i prijateljski susret članova Udruge slijepih Istarske županije, Udruge slijepih Karlovačke županije i članova Županije Šibensko – Kninske.

16.05.2015. - članice Kluba slijepih žena Istre su sudjelovale u Rijeci na druženju sa članicama Udruge slijepih Istarske županije, Udruge slijepih Karlovačke županije i Udruge slijepih Istarske županije.

16.05.2015. - dm je s građanima na pulskom Forumu obilježio Međunarodnu godinu svjetlosti, dm green city project, u sklopu kojeg se održala proslava, ove je godine posvećen temi svjetlosti. Predstavnici Udruge slijepih Istarske županije građanima su, uz pomoć košarkašica ŽKK Pula, skrenuli pozornost na prepreke s kojima se u svakodnevnom životu susreću slijepe i slabovidne osobe.

09.-10.05.2015. - Sonja Čeč Bošnjakovski, članica Udruge slijepih Istarske županije, Podružnice Umag, sudjelovala je na susretu slijepih žena Hrvatske povodom Majčinog dana u Vinkovcima.

28.04.2015. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, Podružnica Poreč, održan je ekipni i pojedinačni turnir u pikadu između članova Podružnice Poreč i članova Podružnice Pule. Turnir se održao povodom Dana grada Poreča i Dana grada Pule.

18.04.2015. - U prostorijama Udruge održana je prva radna sjednica Skupštine Udruge. Skupštini su nazočili osim zastupnika i mnogi gosti: Safet Baltić, predsjednik Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Koper, Marija Ciglar, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije, Vlatko Golac, predsjednik Udruge slijepih Karlovačke županije, Ivan Kombol, tajnik Udruge slijepih Primorsko Goranske županije.

17.04.2015. - U Buzetu je održan povonljeni Zbor članstva za članove Podružnice Buzet.

14.04.2015. - U Poreču je održan Zbor članstva za članove Podružnice Poreč.

14.04.2015. - U Umagu je održan Zbor članstva za članove Podružnice Umag.

11.04.2015. - U prostorijama Udruge održan je 3. Memorijaljni pojedinačni turnir u pikadu "Eduard Žufić" za članove USIŽ i volontere Udruge.

07.04.2015. - U Pazinu je održan Zbor članstva za članove Podružnice Pazin.

07.04.2015. - U Buzetu je održan Zbor članstva za članove Podružnice Buzet.

01.04.2015. - U Labinu je održan Zbor članstva za članove Podružnice Labin.

31.03.2015. - U Rovinju je održan Zbor članstva za članove Podružnice Rovinj.

17.03.2015. - U prostorijama Udruge održan je 23. memorijalni pojedinačni memorijalni šahovski turnir Silvano Družeta.

07.03.2015. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije 07. ožujka 2015. godine održan je susret članica Kluba slijepih žena Istre i radionica „Žena može sve – književno jutro“ koju je održala Rita Brgić Stokić te su članice Kluba obilježile Međunarodni dan žena. Rita Brgić Stokić je predsjednica Literarne udruge Cvitak iz Vodnjana i nekoliko je puta gostovala u Udruzi slijepih u sklopu radionice „MI SMO TU“, te je organizirala prodaju knjiga udruge Cvitak i svojih knjiga čiji je prihod bio namijenjen završetku izgradnju „Kuće svjetla“ na Edukacijsko rehabilitacijskom centru slijepih Istre – Regionalnom centru inkluzivnog turizma – Luč Eduke - Cukrići. Gospođa Brgić Stokić je pročitala svoje pjesme i pjesmu Tanje Jurić, članice Udruge slijepih Karlovačke županije.

19.02.2015. - Udruga slijepih Istarske županije je 19. veljače 2015. godine povodom utemeljenja Udruge (22.02.1951.) u prostorijama Udruge u Puli organizirala natjecanje u čitanju Brailleovog pisma.

17.01.2015. - u prostorijama Udruge održan je Zbor članstva za članove Podružice Pula.

20.12.2014. - za članice Kluba slijepih žena Istre pod nazivom  „Zdrava prehrana; srce, nutricionizam“ u prostorijama Udruge slijepih Istarske županije koju su održale Olga Dabović Rac iz Zavoda za javno zdravstvo i Vedrana Fontana, nutricionistkinja.  Tom su prigodom proglašeni volonter i volonterka 2014. godine, Danilo Piutti i Slađana Šupljikac, te su im uručene povelje.

18.12.2014. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, 18. prosinca 2014. godine s počekom u 11 sati održana je projekcija filma „Hakirani krug“ s prilagodbom za osobe oštećena vida i osobe oštećena sluha. Osobe koje nemaju oštećenja vida ili sluha, film su mogle pogledati sa povezom na očima ili čepičima u ušima, a osobe koje imaju oštećenje vida ili sluha dobile su priliku pogledati i poslušati film prilagođenog njihovim potrebama.

13.12.2014. - povodom Svete Lucije zaštitnice slijepih osoba, članice Udruge slijpeih Istarske županije, Klub slijepih žena Istre, na pulskoj su tržnici imale postavljen promotivno prodajni štand svojih radova koji su nastali u kreativnoj radionici "Stvaraj ljepotu i osjećaj sreću".

02.12.2014. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, Podružnica Poreč, održan je Međunarodni ekipni i pojedinačni turnir u pikadu. Pikado turnir je održan između pikado ekipe Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Koper i pikado ekipe Udruge slijepih Istarske županije povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

25.11.2014. - Promocija govorne turističke karte Istre s više od 80 turističkih točaka održana je 25. studenog 2014.u prostorijama Udruge slijepih Istarske županije u sklopu projekta "Boje inkluzivnog turizma", koje u cijelosti financira Ministarstvo turizma. Nakon podjele uvjerenja turističkim vodičima i slijepim osobama za sudjelovanje u edukaciji rukovanja pametnim telefonima i gps zvučnim vodičem, upriličen je i obilazak ključnih kulturno.povijesnih znamenitosti grada Pule.

19.11.2014. - U prostorijama Čitaonice kluba umirovljenika PUla je održana promocija projekta "Kad slijepi i gluhi rade zajedno onda svi razumiju", kampanja Želimo modernu televiziju.

18.11.2014. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije 18. studenog 2014. godine gostovali su studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Odjel za odgojne i obrazovne znanosti, predškolski odgoj, sa profesoricom defektologinjom Rosannom Biasiol Babić. Gostovanje je organizirano u sklopu predmeta: Pedagogija djece s teškoćama u razvoju.

27.10. - 31.10.2014. - u prostorijama ERKS Premantura te Udruzi slijepih Istarske županije u Puli održan je ciklus radionica "Rukovanje GPS tehnologijom i pružanje turističkih usluga prilagođenih slijepim osobama".

24.10.2014. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije 24. listopada 2014. godine održana je radionica „MI SMO TU“  u kojoj je gostovao predstavnik tvrtke Tifloglobus d.o.o. iz Čakovca, Zlatko Sobočan,  te upoznao je članove s novitetima na tržištu pomagala za slijepe kojima se bavi tvrtka. Zlatko Sobočan je i sam osoba oštećena vida. Predstavljena su pomagala koja osobi oštećena vida može olakšati svakodnevni život, kako u kućanstvu, zdravstvenom pogledu, ali i poslovnom svijetu.  

22.10.2014. - Povodom realizacije projekta „Kad bi svi“, a s ciljem velike humanitarne akcije okupile su se danas na tiskovnoj konferenciji vodeće osobe Udruge „Kad bi svi“, Lige protiv raka Pula i Udruge slijepih Istarske županije radi potpisivanja ugovora o poslovnoj suradnji.
Veliki humanitarni program pod pokroviteljstvom Grada Pule i Istarske županije, čije je trajanje predviđeno od 22. do 25. siječnja 2015. na nekoliko pulskih lokacija, podržat će brojni glazbeno-scenski izvođači s područja Istre i Kvarnera, a sav prihod namijenjen je Ligi protiv raka Pula i Udruzi slijepih Istarske županije. Tako će se uz otvaranje u Istarskom narodnom kazalištu, program nastaviti u Park plazi Histria, a njegova kulminacija održat će se u Domu sportova „Mate Parlov“.

14.10.2014. - Predsjednik Udruge slijepih Istarske županije i dopredsjednik Hrvatskog saveza slijepih, Zlatko Kufitć, je prisustvovao 65. obljetnici osnutka Udruge slijepih Karlovačke županije i obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa u Karlovcu.

14.10.2014. - U prostorijama Podružnice Poreč organizirano je druženje članova Podružnice Poreč sa članovima Lions Cluba Poreču.

12.10.2014. - Dopredsjednica Udruge, Sonja Belušić, je u ime USIŽ prisustvovala 20. susretu najtežih vojnih invalida domovinskog rata koji je održan u Zagrebu u organizaciji Bedema ljubavi.

10.10.2014. - Marjana Peitel, voditeljica Kluba slijepih žena Istre, je u Zagrebu prisustvovala održavanju prvog sastanka Povjerenstva za žene pri Hrvatskom savezu slijepih.

05.10.2014. - Članovi Udruge slijepih Istarske županije i Biciklističkog kluba slijepih Istarske županije - Tandem su se uključili u sportsko rekreativni program "KOTAČIĆIMA UZ MORE" na tandem bicikladma koji je organiziran od strane Javne ustanove Pula sport.

28.09.2014. - Desetak članova Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije, a u suradnji sa, Biciklističkim klubom slijepih Istarske županije – Tandem i Udrugom slijepih Istarske županije sudjelovalo je u nedjelju u Vižinadi 28. rujna 2014. na „19. Biciklističkom maratonu Parenzana – Vižinada Istra“ u kategoriji rekreativna šetnja. Udruge su se u rekreativne aktivnosti uključile u sklopu redovnog programa koje provode, a koji se financiraju putem lokalne samouprave. Članovi Udruge slijepih Istarske županije aktivno sudjeluju na „Parenzani“ od 2011. godine, od čega je ovo prva godina da članovi ne sudjeluju na tandem biciklima prilagođenim osobama sa smetnjama vida, već su se odlučili okušati u nešto drugačijoj disciplini.

17.09.2014. - U Zagrebu je održan četvrti organizaciji sastanak provedbenog tima projekta "Kad slijepi i gluhi rade zajedno onda svi razumiju" financirano od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, te su preuzeti promotivni materijal (rpomidžbeni film i letak).

13.09.2014. - Na Edukacijsko rehabilitacijskom centru slijepih Istre –Regionalnom centru inkluzivnog turizma - Cukrići održan je „Susret slijepih Istre 2014“ na kojem su prisustvovali i članovi Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Koper, članovi Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Kranje, te članovi Udruge slijepih Istarske županije. U sklopu susreta je održana tombola, a sredstva prikupljena u tomboli će se utrošiti za završetak izgrdnje „Kuće svjetla“

25.08.2014. - Zajedničkom suradnjom Društva turističkih vodiča Pule kao nositelja i Udruge slijepih Istarske županije kao partnerske organizacije, a s ciljem jačanja turističke ponude i kapaciteta obje udruge izrodio se projekt „Boje inkluzivnog turizma“. Daljnje smjernice u njegovoj implementaciji usvojene su na današnjem sastanku: Rossane Matejčić – Miljević, predsjednice Društva turističkih vodiča, predsjednika Udruge slijepih Istarske županije Zlatka Kuftića, voditeljice projekta Katje Meden, inovatora govornih turističkih karata Davora Horvata te njegova suradnika Fabijana Marinovića.  Financiran od strane Ministarstva turizma s 289.597,52 kn, projekt je krenuo s realizacijom 15. kolovoza, a njegovo trajanje predviđeno je sve do 15. prosinca 2014.

Sastavni dio projekta čini GPS tehnologija, govorni softver ugrađen u mobilne telefone koji sadržava ključne turističke točke Pule i Premanture, dok će ključne turističke točke s područja cijelog istarskog poluotoka biti utkane u turističke karte te govorno uklopljene na telefonskoj liniji. Jesenska petodnevna teoretska i praktična obuka u Edukacijsko-rehabilitacijskom kampu slijepih Premantura skupini će od 10-ak licenciranih turističkih vodiča i najviše 15 slijepih osoba omogućiti rukovanje s GPS tehnologijom te prvonavedene educirati o pristupu, komunikaciji i pratnji osoba s invaliditetom od strane kvalificiranih osoba.

 

od 07.07. do 13.07.2014. - Članica Udruge, Zora Dujmović, je sudjelovala u projektu "Jer, ja sam žena" u Edukacijsko rehabilitacijskom centru slijepih Premantura.

09.07.2014. - U okviru provedbe projekta „Kad slijepi i gluhi rade zajedno onda svi razumiju“, financiranog od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, predstavnici pet partnerskih udruga iz Republike Hrvatske i suradnici na projektu sastali su se u srijedu 9. srpnja 2014. na trećem organizacijskom sastanku i radionici u sjedištu Udruge slijepih Zagreb, Draškovićeva 80/III u Zagrebu. Projekt za cilj ima doprinijeti povećanju kvalitete življenja kroz bolju implementaciju zakonskih propisa u području prilagodbe televizijskog programa za ove dvije skupine osoba s osjetilnim invaliditetom. Zagovaranje  ovog prava kroz ovaj projekt provode Udruga slijepih Zagreb, koordinatorica projekta, te partneri Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Udruga slijepih Istarske županije - Pula, Udruga gluhih i nagluhih  Osječko-baranjske županije i Udruga slijepih Međimurske županije. Provedbom aktivnosti projekta želi se prikazati postojeće stanje prilagođenosti televizijskog programa i pokazati adekvatnu prilagođenost televizijskog programa. Nadalje, projektom se želi kroz zagovaranje u javnosti utjecati na poštivanje zakonske obveze HRT-a i pokrenuti javnu raspravu za zakonsku regulativu etapa prilagodbe televizijskih i filmskih sadržaja za ove dvije skupine u RH. Značajan dio aktivnosti projekta odnosi se na prijenos i dobivanje novih znanja i vještina kojima bi se udruge ojačale za zagovaranje i zajedničko djelovanje.
Na početku sastanka je snimatelj i redatelj Damir Čučić predstavio radna verzija spota koji će se koristiti u kampanji projekta. Uz volontere članove iz udruga gluhih i slijepih u spotu, isto kao, volonterka sudjeluje i ugledna hrvatska glumica Biserka Ipša. Svi nazočni na sastanku spot su pozitivno ocijenili te će uz manje dodatke vezane uz označivanje financijera i provoditelja projekta biti uskoro pripremljena konačna verzija. Spot će biti službeno u javnosti promoviran u jesen u razdoblju između Nacionalnog tjedna gluhih osoba (posljednji tjedan rujna) i Međunarodnog dana bijelog štapa 15. listopada 2014.
U nastavku sastanka, koji je vodio voditelj projekta Goran Denis Tomašković, sudionici su se  osvrnuli na dosadašnji dio provedbe projekta i završeno polugodišnje izvješćivanje prema Nacionalnoj zakladi. Nadalje, razrađen je plan aktivnosti za razdoblje do kraja listopada uz dogovor o podjeli poslova vezanih za povećanje vidljivosti projekta. Dogovoreni su rokovi za interno izvješćivanje i završno godišnje izvješćivanje prema financijeru.
Po završetku sastanka održana je treća radionica projekta, namijenjena djelatnicima i članovima  udruga, pod nazivom Prilagodba televizijskog programa za slijepe i gluhe osobe – zakonski okvir i praksa. Na radionici je sudjelovalo 12 sudionika. U prvom dijelu ove trosatne radionice Goran Denis Tomašković iznio je zakonski okvir koji proizlazi od poštivanja temeljnih ljudskih  prava svakog pojedinca kao što su pravo na pristup informacijama, sudjelovanje u kulturnom životu  i uživanje u umjetnosti. Ova prava proklamirana su u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, Konvenciji UN o pravima osoba s invaliditetom, čija je potpisnica i naša zemlja, te u Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine. Iako, u Zakonu o HRT-u (NN 137/10, 76/12) u članku 6. piše „HRT je dužan postupno učiniti dostupnim svoje audiovizualne medijske usluge osobama s oštećenjem sluha i vida“, na našoj javnoj televiziji nije postignuta adekvatna razina prilagođenosti programa za ove dvije skupine našeg društva. Na koji će se način, kako i u kojem razdoblju televizijski program početi prilagođavati nije utvrđeno nikakvim drugim aktom.
Na radionici je prikazano stanje prilagođenosti televizijskog programa u europskim zemljama i SAD-u. Zanimljivo je bilo čuti da osim zemalja kao što su Velika Britanija, Njemačka i Norveška, koje su u razvoju prilagođenosti tv programa na javnim televizijama postigle zavidnu razinu, u posljednje vrijeme značajne korake u tom području rade i zemlje poput Poljske, Slovačke i Slovenije. Tako je primjerice u Slovačkoj tijekom protekle godine dostignuta razina od 20 % prilagođenosti tv programa audio deskripcijom (zvučnim opisom scena za slijepe) na javnoj televiziji.
U drugom dijelu radionice način prilagodbe za gluhe i nagluhe osobe iznio je Damir Herega, predstavnik Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije. On je ukratko iznio početke prilagođavanja nekih sadržaja na HTV-u gluhim osobama i trenutno stanje. Kao adekvatnu prilagodbu za sve osobe oštećena sluha  iznio je da bi uz tv sadržaj trebao biti prijevod na Hrvatski znakovni jezik, dodatni titl te označavanje različitim bojama govornika. Način na koji se filmski ili tv sadržaj prilagođava za slijepe osobe iznijela je Otilija Sobočan , predstavnica Udruge slijepih Međimurske županije. Ona je ujedno i iznijela svoje iskustvo  koje je stekla u Udruzi Zamisli gdje  je u okviru projekta „Slušam, dakle vidim“ od 2006. sudjelovala u prilagođavanju 12 filmova za slijepe osobe. Adekvatna prilagodba tv sadržaja za slijepe, ukoliko se radi o sadržaju strane produkcije, bi bila potpuna sinkronizacija i audio deskripcija (zvučni opis scena) glasom jednog naratora. Za sadržaje domaće produkcije dovoljna je samo audio deskripcija. Ova izlaganja bila su pojašnjena i na dobrim primjerima prakse. Sudionici radionice na kraju su pogledali i prokomentirali radnu verziju filma o aktivnostima Udruge slijepih Zagreb koji je svojim glasom kao volonterka prilagodila za slijepe spikerica Mirela Matković.

05.07.2014. -Pikado ekipa Udruge slijepih Istarske županije je 05. srpnja 2014. godine otputovala u Karlovac i sudjelovala na prijateljskom druženju članova udruge slijepih Istarske, Karlovačke i Pirmorsko goranske županije. Organizator susreta je bila Udruga slijepih Karlovačke županije. Održan je ekipni turnir u elektronskom govornom pikadu.   Susret je organiziran povodom Dana Grada Karlovca. Nakon natjecanja u pikadu, domaćini i njihovi gosti posjetili su Gradski muzej Karlovac te im je darovan vodič za slijepe i slabovidne osobe „Karlovačka zvijezda“ koji je za slijepe i slabovidne osobe besplatan, a za ostale iznosi 15,00 kn. Kupnjom vodiča potpomaže se izrada muzeografskih pomagala za osobe s invaliditetom

03.07. i 04.07.2014. - Katja Meden, vodieljica programa Udruge, je sudjelovala u na radionicama u Balama na temu Ljudksa prava u sklopu provođenja projekta AdriGov (Adriatic governance operational plan).

02.07.2014. - Katja Meden, vodieljica programa Udruge, je sudjelovala u Zagrebu na svečanosti otvaranja programa: fondovi EGP-a i Kraljevine Norveške u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

30.06.2014. - U prostorijama Udruge su potpisani ugovori o radu sa osobnim asistenticama po programu PAUSI financiranog putem Ministarstva socijalne politike i mladih.

21.06.2014. - Član Udruge, Damir Ugrin, je prisustvovao otvorenom prvenstvu grada Rijeke u amaterskoj goniometriji u organizaciji Radio Klub slijepih "Galeb".

20.06.2014. - Predsjednik Udruge slijepih Istarske županije, Zlatko Kufitć, je išao u Zagreb na potpisivanje ugovora sa Ministarstvom socijalne politike i mladih za trogodišnji program „PAUSI“.

18.06.2014. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije u Puli predstavljen je projekt "Drugo lice invalidnosti" rovinjske udruge "Visoki jablani", Mreže udruga osoba invaliditetom Dalmacije (M.U.O.S.I.D), Udruge slijepih Istarske županije, Grada Pule i Istarske županije, koji se financira sredstvima Europske unije putem programa IPA. Vrijednost mu je 130 tisuća eura, od čega EU financira 76,5 posto.

13.06.2014. - U prostorijama Udruge slijepih Županije Šibensko Kninske u Zadarskoj ulici u Šibeniku, 13. svibnja 2014. godine održan je prijateljski susret tri Udruge: Udruge slijepih Istarske županije, Udruge slijepih Karlovačke  županije i Udruge slijepih Županije Šibensko Kninske.

09.06. - 10.06.2014. - Voditeljica Kluba slijepih žena Istre, Marjana Peitel, u ime USIŽ sa ostalim članicama kategorija osoba s invaliditetom je sudjelovala u Ministarstvu unutarnjih poslova, Ispostava Pula, u programu edukacije policijskih službenika upravnih poslova i inspektorata.

08.06.2014. - Članovi Biciklističkog kluba slijepih Istarske županije su sudjelovali na biciklijadi u Zagrebu sa tandem biciklama u organizaciji Večernjeg lista.

05.06.-07.06.2014. - U sklopu obilježavanja Europske godine građana, na inicijativu Ureda za udruge. Vlade Republike Hrvatske, treću godine za redom u cijeloj Hrvatskoj su obilježeni dani otvorenih vrata udruga. Udruga slijepih Istarske županije uključila se u manifestaciju u partnerstvu s Hrvatskim savezom za rijetke bolesti i Udrugom slabovidnih osoba Istarske županije.

05. lipnja 2014. god: 9–12h – Pulska tržnica Pula - predstavljanje programa i projekata udruga
05. lipnja 2014. god: 17h – Radionica „MI SMO TU“, gost Davor Marović
05. lipnja 2014. god: 18 h turnir u pikadu
06. lipnja 2014. god: – početak 9–13h -Zadarska 40, Pula - dolazak medija, budućih volontera i svih zainteresiranih
07. lipnja 2014. god: – 16-19h razgledavanje Edukacijsko rehabilitiacijskog centra slijepih Istre – Regionalni centar inkluzivnog turizma – Cukrići.

29.05.2014. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije 29. svibnja 2014. godine održana je radionica „MI SMO TU“ u kojoj je gostovao član Udruge iz Podružnice Pula Dragan Stoković te upoznao je članove s novitetima na tržištu pomagala za slijepe. Posebice sa aplikacijama za pametne telefone i androide, instaliranje govornih programa koji su namijenjeni osobama oštećena vida kako bi i slijepe osobe unatoč svom hendikepu bile ukorak sa modernom tehnologijom. Osim članova Udruge slijepih Istarske županije radionici su nazočili i članovi Udruge slijepih Primorsko goranske županije, Mirta Alilović i Tomislav Lilić.

28.05.2014. - Program 'Dobar dan!' – usluga osobne asistencije slijepim osobama u samačkim kućanstvima na području Istarske županije uspješno je priveden kraju, zaključeno je na radnom sastanku sudionika programskog tima u prostorijama Udruge slijepih Istarske županije koji je održan 28.05.2014. godineTrogodišnji projekt započet u 2011. godini čija je autorica Biljana Bekić, a financijer Ministarstvo socijalne politike i mladih, Udruga slijepih Istarske županije provodila je u partnerstvu s Istarskom županijom i Centrom za socijalnu skrb. U protekle tri godine program "Dobar dan!“ pokazao je izniman doprinos u resocijalizaciji i deinstitucionalizaciji nešto više od 40-ak slijepih osoba na području čitave Istarske županije.

22.05.-27.07.2014. - Zadnja aktivnost projekta "Learning mobilities for persons with disabilities" provela se na Nacionalnom parku Brijuni od 22. do 27. svibnja 2014. godineb - program obuke tandem bike vozača za videće i za slijepe osobe. Projekt je financiran od Agencije za mobilnost i programe EU/program cjeloživotnoučenje, obrazovna partnerstva. Partneri na projektu: Udruga slijepih Istraske županije Pula (kordinator), Hrvatska, 2: Buda-környéki Látássérültek közhasznú Egyesülete, Mađarska, 3: Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Koper, Slovenija

17.05.2014. - Već je na daleko poznata i priznata suradnja Udruge slijepih Istarske županije, Udruge slijepih Karlovačke županije i Udruge slijepih Primorsko goranske županije. U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije 17. svibnja 2014. godine s početkom u 9,30 sati susrele su se članice triju Udruga. 2014. godine je obilježen deveti susret slijepih žena, svake godine susret održava druga Udruga. Susret je otvorila voditeljica Kluba slijepih žena Istre, Marjana Peitel, koja je i pripremila program. U prostorijama Udruge održane su dva predavanja: „Aromatično bilje – prijatelj žena“ i „Pilinzi“ koje je održala Ivna Škoro, kozmetičar-majstor uz asistenciju pet učenica iz Strukovne škole Pula. Članice Kluba slijepih žena Istre su upoznale svoje gošće iz Karlovačke i Primorsko goranske županije sa radovima koji su nastali u kreativnoj radionici „Stvaraj ljepotui osjećaj sreću“ koju vodi Tatjana Grgorović koja je također nazočila susretu. Nakon predavanja, razmjeni infomracija i darova druženje je nastavljeno u Premanturi, gdje je posjećena poučna šetnica za slijepe i slabovidne osobe na Gornjem Kamenjak i Edukacijsko rehabilitacijski kamp slijepih – Premantura.

15.05.2014. - U prostorijama Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Koper, 15. svibnja 2014. godine povodom Dana grada Kopra održan je međunarodni ekipni turnir u elektronskom govornom pikadu za slijepe pod nazivom „II. odprti turnir za „POKAL KOPRA“ v govorečem pikadu“ . Ukupno je sudjelovalo 7. pikado ekipa, a rezultati su slijedeći:
3. mjesto – pikado ekipa iz Izole
2. mjesto – pikado ekipa iz Rijeke (Športsko – Rekreativni klub slijepih „Rijeka“)
1. mjesto – pikado ekipa USIŽ (Udruga slijepih Istarske županije) i to u sastavu: Ibrahim Čaušević, Radenko Družetić i Terezija Gajski.

10.05.2014. - U prostorijama Udruge u Zadarskoj 40 u Puli održan je Međunarodni 3. maraton slijepih Istre u pikadu. Maraton je trajao 16 sati, započeo je 10. svibnja 2014. godine s početkom u 9 i trajao do 11. svibnja 2014. godine do 01 h.  Ukupno je sudjelovalo 31 natjecatelj, od toga po kategorijama:

 • B1 natjecatelji bez ostatka vida – 11 natjecatelja
 • B2 natjecatelji sa ostatkom vida –12 natjecatelja
 • B3 videći natjecatelji, podupiruči članovi i volonteri Udruge – 8 natjecatelja.

Na ovogodišnjem maratonu u pikadu pikadistima Udruge slijepih Istarske županije pridružili su se i članovi Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Koper i članovi Udruge slijepih Primorsko goranske županije - Rijeka.
Od 31. natjecatelja, 14 ih je bilo najupornijih i maraton su odigrali do kraja.

30.04.2014. - Dana 30.04.2014. održan je drugi organizacijski sastanak provedbenog tima i druga radionica na temu «Zagovaranje za promjenu javnih politika u lokalnoj zajednici» za predstavnike nositelja i svim partnerskih organizacija projekta u prostorijama Udruge slijepih Zagreb. U prvom dijelu sastanka voditelj projekta Goran Denis Tomašković pozvao je sve sudionike na osvrt  proteklih aktivnosti projekta od 1.1 do 30.4.2014. i tromjesečno narativno izvješće koje je sastavljeno na osnovi izvješća svih partnera. Raspravljalo se o osmišljavanju letka, o scenariju spota te njegovom prikazivanju u medijskoj kampanji i o izboru  dokumentarnog filma za prilagodbu slijepim i gluhim osobama. Dogovoren je koncept letka i prihvaćen prijedlog scenarija za snimanje spota redatelja Damira Čučića.
Na početku radionice na temu «Zagovaranje za promjenu javnih politika u lokalnoj zajednici» iskustva i primjere dobre prakse iznijele su prof. defektologije Mirjana Juriša, izvršna direktorica Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba, i dipl. oec Marija Mustač, načelnica u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.  Marija Mustač se posebno osvrnula na dokumente koje je Skupština Grada Zagreba usvojila (tri strategije od 2003.) temeljem kojih se  kvalitetnije provodi strategija za  osobe s invaliditetom i provode lokalne javne politike. Mirjana Juriša je u svom izlaganju stavila naglasak na utjecaj udruga osoba s invaliditetom na nastanak i provedbu tih politika u Gradu Zagrebu. U nastavku radionice sudjelovali su i predstavnici partnerskih udruga svojim iskustvom i vještinama zagovaranja za provođenje javnih politika u njihovoj lokalnoj sredini.  Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge slijepih Istarske županije,  podijelio je sa svim nazočnima iskustvo na koji način utječe lobiranjem i zagovaranjem na javni sektor u dijelu financiranja njegove udruge iz lokalnih proračuna. Nadalje, Marija Ciglar, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije, osvrnula se na projekt Otvorene mogućnosti kojeg je ista Udruga u partnerstvu sa Udrugom gluhih i nagluhih Međimurske županije provela u 6 općina i jednom gradu u Međimurskoj županiji. Jedan od specifičnih ciljeva bio je lokalne zajednice upoznati s metodologijom uključivanja građana i provođenjem  zajedničkih promišljanja građana o potencijalima lokalne zajednice. U suradnji sa načelnicima općina i Gradonačelnikom grada Preloga, te Povjerenstvom za provedbu Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007 -2015 željeli smo osvijestiti da se umrežavanjem sva tri sektora jača društveni kapital u zajednici, a samim time se slijepe i gluhe osobe afirmiraju u život te zajednice.Gordana Pešo, tumač i prevoditelj Udruge gluhih i nagluhih  Osječko – baranjske županije, osvrnula se na dvije vrste problema: udruge osoba s invaliditetom u njezinoj županiji nemaju jasno zacrtanu strategiju vezanu za provođenje javnih politika a drugi problem odnosi se na čestu izmjenu lokalnih vlasti koja je kreator donošenja odluka. Djelatnice Udruge gluhih i nagluhih Primorsko – goranske županije, Sandra Fabijanić i Ivona Vukojević, iskazale su primjere dobre prakse provođenja javnih politika u Gradu Rijeci i to u dodijeli stanova gluhim osobama s tog područja, uključivanje djece s teškoćama u razvoju u integraciju i osnivanje tima stručnjaka u jednom od vrtića za potrebe te iste djece, dok svaki vrtić ima pomagače  za djecu s teškoćama u razvoja.
U završnom dijelu radionice, sa svrhom što kvalitetnije provedbe aktivnosti kampanje prema našem projektu, sudionici radionice izrađivali su SWOT analizu kampanje i razrađivali dio aktivnosti projekta na lokalnoj razini (kampanja u vrijeme Nacionalnog tjedna gluhih osoba i Međunarodnog dana bijelog štapa). Marija Ciglar (U Čakovcu, 05.05.2014.)

29.04.2014. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, Podružnica Poreč, održan je ekipni i pojedinačni turnir u pikadu između članova Podružnice Poreč i članova Podružnice Pule. Turnir se održao povodom Dana grada Poreča i Dana grada Pule.

12.04.2014. - U prostorijama Udruge održan je II. pojedinačni Memorijalni turir u pikadu "Eduard Žufić" koji je organiziran za sve tri kategorije članstva (potpuno slijepe osobe, osobe sa ostatkom vida i volonteri).

11.04.2014. - Predsjednik Udruge je prisustvovao 5. Redovnoj i Konstituirajućoj sjednici Skupštine Hrvatskog saveza slijepih u Zagrebu.

10.04.2014. - Katja Meden i Indira Hujdur Kosi su prisustvovale u Zajednici Talijana u Vodnjanju na prezentaciji „Više od Erasmusa…Erasmus+“ u organizaciji Udruge INFORMO.

10.04.2014. - Katja Meden i Indira Hujdur Kosi su prisustvovale u Labinu na predstavljanju otvorenih natječaja i mogućnosti prijave za organizacije civilnog društva u organizaciji Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i uzorganizaciju podršku Udruge Alfa Albona.

05.05.2014. - Voditeljca Kluba slijepih žena Istre, Marjana Peitel, je u ime Udruge sudjelovala na dobrotvornom koncertu klape Teranke, koji se održao u Zajednici Talijana u Puli u organizaciji Centra za rehabilitaciju Pula.

05.04.2014. - Udruga je sufinancirala odlazak Franka Bakše na državno natjecanje u čitanju brailleovog pisma u organizacjii Hrvatske knjižnice za slijepe u Zagrebu.

02.-03.04.2014. - Valter Kramar, dopredsjednik USOIŽ, opunomoćen od strane USIŽ je psisustvovao na radionici u Gradsoj knjižnici i čitaonici Pula s ciljem izrade početnog nacrta županijske strategije Istarske županije u području izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditeotm.

29.03.2014. - Vanda Božić, predsjednica Podružnice Umag, je prisustvovla zboru članova Medobčinskog društva slepih in Slabovidnih Koper koji je održan u Izoli.

28.03.2014. - održana je 2. Radna sjednica Skupštine USIŽ i Izborna sjednica Skupštine za mandatno razdoblje od 2014. do 2018. godine.

25.03.2014. - Predsjednik USIŽ sa ostalim članicama kategorija osoba s invaliditetom je sudjelovao u Ministarstvu unutarnjih poslova, Ispostava Pula, u programu edukacije policijskih službenika upravnih poslova i inspektorata.

22.03.2014. - u prostorijama Udruge održan je 22. pojedinačni Memorijalni šahovski turnir "Silvano Družeta" za članove Udruge.

15.03.2014. - Udruga je sufinancirala odlazak Franka Bakše i Dragana Stokovića na 15. Skupštinu Udruženja slijepih esperantista Hrvatske (USEH).

13.03.2014. - Katja Meden i Indira Hujdur Kosi su prisusvovale u Pazinu na Regionalnim info danima koje su organizirali Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i Vlada Republike Hrvatske, Ured za udruge.

08.03.2014. - u prostorijama Udruge susrele su se članice Kluba slijepih žena Istre povodom Međunarodnog dana žena, te je održana radionica "Budi uvijek lijepa" koju je održala kozmetičarka Ivna Škoro.

22.02.2014. - u prostorijama Udruge potpisanja je povelja o partnerstvu između Mađarskog kulturnog društvo „Moricz Zsigmond“ i Udruge slijepih Istarske županije

21.02.2014. - u prostorijama Udruge održan je pojedinačni pikado kup slijepih Istre u pikadu.

20.02.2014. - u prostorijama Udruge održano je natjecanje u čitanju brajevog pisma povodom utemeljenja Udruge.

19.02.2014. - u prostorijama Udruge U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, 19. veljače 2014. godine s početkom u 17 sati, održan je radni sastanak predstavnika udruga osoba oštećenog sluha i vida:

 1. Udruga djece i mladih oštećena sluha Istre, predsjednik Aleks Tanković
 2. Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije, predsjednica Svetlana Cukerić i tumač znakovnog jezika David Laginja
 3. Udruga slabovidnih osoba Istarske županije, predsjednik Andrea Turcovich
 4. Udruge slijepih Istarske županije, predsjednik Zlatko Kuftić.

Sastanak se održao u sklopu realizacije projekta „Kad slijepi i gluhi rade zajedno onda svi razumiju“ koji je financiran od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kojeg prvode 5 Udruga, partnera, Udruga slijepih Zagreb (nositelj projekta), Udruga slijepih Međimurske županije, Udruga slijepih Istarske županije, Udruga gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije i Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije.

13.02.2014. - u prostorijama Udruge održana je radionica MI SMO TU u kojoj su gostovali predstavnici tvrtke "Črnja-tours".

12.02.2014. - u prostorijama Velike Viječnice Grada Labina, odžan je Izborni zbor članstva za članove Udruge slijepih Istarske županije, Podružnice Labin, na kojem su izabrani 2 zastupnika Skupštine Udruge i Predsjednik Podružnice Labin za mandatno razdoblje od 2014. do 2018. godine.

11.02.2014. - u prostorijama Podružnice Poreč u Poreču, u Balotinoj ulici, odžan je Izborni zbor članstva za članove Udruge slijepih Istarske županije, Podružnice Poreč, na kojem su izabrani 2 zastupnika Skupštine Udruge i Predsjednik Podružnice Poreč za mandatno razdoblje od 2014. do 2018. godine.

11.02.2014. - u prostorijama pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić" u Umagu održan je Izborni zbor članstva za članove Udruge slijepih Istarske županije, Podružnice Umag, na kojem su izabrani 2 zastupnika Skupštine Udruge i Predsjednik Podružnice Umag za mandatno razdoblje od 2014. do 2018. godine.

05.02.2014. - u prostorijama Doma Kulture u Rovinju održan je Izborni zbor članstva za članove Udruge slijepih Istarske županije, Podružnice Rovinj, na kojem su izabrani 2 zastupnika Skupštine Udruge i Predsjednik Podružnice Rovinj za mandatno razdoblje od 2014. do 2018. godine.

04.02.2014. - u prostorijama Spomen doma u Pazinu održan je Izborni zbor članstva za članove Udruge slijepih Istarske županije, Podružnice Pazin na kojem su izabrani 2 zastupnika Skupštine Udruge i Predsjednik Podružnice Pazin za mandatno razdoblje od 2014. do 2018. godine.

04.02.2014. - u prostorijama Domu umirovljenika Buzet održan je Izborni zbor članstva za članove Udruge slijepih Istarske županije, Podružnice Buzet na kojem je izabran 1. zastupnik Skupštine Udruge i Predsjednik Podružnice Buzet za mandatno razdoblje od 2014. do 2018. godine.

19.01.2014. - ZAPOČEO PROJEKT „KAD SLIJEPI I GLUHI RADE ZAJEDNO ONDA SVI RAZUMIJU“ - U prostorijama Udruge slijepih Zagreb (Draškovićeva 80/III u Zagrebu) održavanjem prvog sastanka projektnog tima i radionice 29. siječnja 2014. započela je provedba projekta „Kad slijepi i gluhi rade zajedno onda svi razumiju“, financiranog od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. U okviru projekta pet udruga osoba s invaliditetom žele zajedničkim djelovanjem kroz snimanje spota, javnu raspravu i prilagodbu dokumentarnog filma ukazati na nemogućnost praćenja televizijskog programa od strane slijepih i gluhih osoba te predložiti način rješavanja tog problema. Projekt provode sljedeće udruge: Udruga slijepih Zagreb – koordinatorica, Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Udruga slijepih Međimurske županije, Udruga gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije i Udruga slijepih Istarske županije. Voditelj projekta je Goran Denis Tomašković iz Udruge slijepih Zagreb.
Na prvoj radionici, predviđenoj ovim projektom, predstavnici partnerskih udruga učili su o zagovaranju za promjenu javne politike. Posebna pozornost na ovoj radionici posvećena je značenju kampanje u zagovaranju za promjenu javne politike i njezinom planiranju. Radionicu je vodio Teodor Petričević.

18.01.2014. - u prostorijama Udruge slijepih Istarske županije održan je Izborni zbor članstva za članove Udruge slijepih Istarske županije, Podružnica Pula, na kojem je izabrano 8. zastupnika Skupštine Udruge i Predsjednika Podružnice Udruge za mandatno rauzdoblje od 2014. do 2018. godine.

 

 

Promijenite boje:
Bijela boja
Plava boja
Žuta boja
Crvena boja
Zelena boja
Promijenite veličinu:
Mala slova
Normalna slova
Veća slova
Velika slova
Najveća slova