Dan istarskog sporta

DAN ISTARSKOG SPORTA

FOTO / PROGLAŠENI NAJBOLJI SPORTAŠI ISTRE ZA 2020.: Laureati rukometašica Marijeta Vidak i judaš Robert Klačar

Najbolje ekipe Istre su Istra racing team Pazin, zahvaljujući prvom mjestu na prvenstvu Hrvatske u kronometru, i Boćarski klub Labin, kao prvak Hrvatske za boćarice. Najbolji sportaši s invaliditetom su Mikela Ristoski i Radenko Družetić

23.09.2021 20:31 | Autor: Roberto CAR

 

Marijeta Vidak, prošlogodišnja rukometašica Umaga, i Robert Klačar, judaš Istarskog borca, najbolji su sportaši Istre za 2020. godinu. Ishod je to današnje priredbe Dan istarskog sporta održane u Park Plaza Histriji, u organizaciji Saveza sportova Istarske županije.

– Cilj je bio polako se vratiti u Histriju i proglasiti najbolje u 2020. godini, rekao je predsjednik SSIŽ-a Mladen Pavičević.

– Ovime smo otvorili i tjedan sporta, a na nove uvjete smo se svi privikli i u ovom teškom razdoblju shvatili koliko znače sport i sportska aktivnost. Osiguranjem sredstva i sportskih objekata stvaramo uvjete za vrhunski i masovni sport.

Prekretnica u karijeri

Nažalost, niti Klačar, niti Vidak, danas nisu mogli osobno primiti nagrade zbog sportskih obaveza. Vidak je ovaj uspjeh zaslužila osvajanjem bronce na Europskom prvenstvu, kao i igrama za Umag koji je lani osvojio povijesno treće mjesto. Umjesto Vidak, nagradu su preuzele rukometašice Umaga Ana Jajčević i Nataša Miočinović, koja je otkrila da je Vidak zaključila karijeru zbog obiteljskih razloga, dok je umjesto Roberta nagradu preuzela njegova majka Sandra Klačar. Najuspješniji sportaš Istre za prošlu godinu jučer nije mogao osobno primiti nagradu. Razlog je jednostavan, Robert Klačar je u Zagrebu gdje ga danas čeka nastup na Grand prixu.

– Ovu nagradu sam u najvećoj mjeri dobio zahvaljujući srebrnoj medalji na mlađeseniorskom Europskom prvenstvu u Poreču. To mi je bila prekretnica u karijeri, javio se judaš Istarskog borca Robert Klačar iz Zagreba.

Najuspješnije momčadi/ekipe su Istra racing team Pazin zahvaljujući prvom mjestu na prvenstvu Hrvatske te Boćarski klub Labin kao prvak Hrvatske za boćarice.

Najuspješniji u mlađim kategorijama prošle godine bili su plivač Arene Mark Miota, koji je bio seniorski prvak Hrvatske na 200 metara leđno i atletičarka Istre Lucija Višković, koja je osvojila broncu na dvoranskom juniorskom prvenstvu Balkana na 800 metara, a ujedno je bila i juniorska prvakinja Hrvatske na 800 metara na otvorenom i u dvorani. Najuspješnije momčadi/ekipe mlađih kategorija su pioniri Istre 1961 za prvo mjesto u Prvoj HNL, dok su odbojkašice na pijesku Žala iz Banjola bile prve u Hrvatskoj u kategorijama do 16 i do 18 godina.

Posebna nagrada

Najuspješniji sportaši s invaliditetom za prošlu godinu su paraolimpijka Mikela Ristoski (Medulin), koja je bila prvakinja Hrvatske u skoku u dalj i na 100 metara, i Radenko Družetić (Učka), koji je peterostruki prvak Hrvatske u pikadu za slijepe.

Na koncu proglašen je i najbolji trener, a to je Dean Ilić, trener Judo kluba Istarski borac, čiji su natjecatelji bili drugi na EP-u mlađih seniora, dok su seniori bili prvi i drugi na Europskom kupu u Dubrovniku. Usto su pulski judaši osvojili i pet naslova državnih prvaka u raznim kategorijama.

Posebnu nagradu za tri osvojene medalje na tri Paraolimpijske igre pripale su Mikeli Ristoski i njenom treneru Danialu Temimu, a uručio ih je glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač.

Nagrade za životno djelo

Nagrade za životno djelo dobili su: Claudia Millotti, Franko Buda i Milivoj Topić. Millotti je još 1965. godine postala članicom KPA Uljanik te je kao članica kluba osvajala brojne medalje na državnim prvenstvima i nastupala na svjetskim i europskim prvenstvima. Ujedno je od 1986. do 2006. bila ravnateljica Talijanske srednje škole u Puli.

Franko Buda jedan je od osnivača Istarskog boćarskog saveza 1993. godine, a od 1996. je bio i njegov predsjednik. Pokretač je i organizator brojnih boćarskih natjecanja u Istri.

Milevoj Topić iz Buja počeo se planinarskom aktivnošću baviti 1984. godine u umaškom Planiku. On je 2001. godine bio osnivač Istarskog planinskog saveza i njegov prvi predsjednik.

 

https://www.glasistre.hr/sport/proglaseni-najbolji-sportasi-istre-za-2020-laureati-rukometasica-marijeta-vidak-i-judas-robert-klacar-747594

Radenko Družetić, primio nagradu za najboljeg sportaša u kategoriji osoba s invaliditetom za 2020. godinu

Proglašeni najbolji sportaši za 2020. godinu

Share on facebook
Podijeli na Facebooku
Share on twitter
Podijeli na twitteru
Share on linkedin
Podijeli na LinkedInu
Share on print
Isprintaj
Skip to content