Search

DODIR MUZEJA: Unaprijediti i prilagoditi prezentaciju muzejskih predmeta široj publici

U Muzeju grada Umaga održana je prezentacija projekta “Dodir muzeja – dostupnost muzeja svima”. Projekt je realiziran kroz programe koji potiču razvoj publike, Ministarstva kulture i medija. Cilj projekta je dostupnost muzeja svima, kao i unaprijediti i prilagoditi prezentaciju muzejskih predmeta široj publici, posebice osobama s invaliditetom.

– Osim toga ovim pilot-projektom želimo povećati standard muzejske prezentacije, tako uz originale iz muzejskog fundusa prezentiramo i njihove kopije. Predmeti iz Zbirki Muzeja grada Umaga zahvaljujući izradi 3D printanih modela eksponata i taktilnih crteža u 2D tehnologiji, će sada biti dostupni svima. Inovativne tehnike koje su primijenjene u ovom slučaju, omogućavaju slijepim i slabovidnim osobama, te osobama s motoričkim problemima da uz pomoć čula dodira ostvare vezu s muzejskim predmetima i povijesti ovog kraja. Osobe bez invaliditeta dodatno će moći istražiti sadržaj predmeta. Uz 3D modele i taktilne crteže, nalaze se i objašnjenja na hrvatskom Brajevom pismu, kazala je v.d. ravnateljice umaškog muzeja Biljana Bojić.

Prisutne je na otvaranju pozdravila Sonja Čeč, članica Udruge slijepih Istarske županije, izražavajući svoje oduševljenje.

– Prvi put idem na takvu izložbu gdje se ne mora sve gledati, nego se izložba može doživjeti na dodir i to je nešto veličanstveno. Od srca hvala što i mi možemo doživjeti na naš način tu izložbu. Želim djelatnicima muzeja još puno sreće u daljnjem radu i neka samo tako nastave, rekla je Sonja Čeč.

Na izložbi su prezentirani originalni arheološki predmeti iz 2. stoljeća pr. Krist do 18. stoljeća, unikatni po izvedbi i materijalu koji su lako lomljivi (keramika, kost, staklo, freske, karniol), zbog čega se ne smiju inače dodirivati u muzeju. Neki od njih zbog malih dimenzija nisu dovoljno čitljivi posjetiteljima, ali uz pomoć novih muzeografskih pomagala bit će dostupniji za dodir i pregled sitnih motiva i natpisa.

Projekt samim otvaranjem ne prestaje, naime predstavljeni 3D modeli i 2D crteži predmeta će se koristiti i dalje u edukaciji predškolske i školske djece, udruga osoba s invaliditetom na području Bujštine i šire.

– Osim toga putem 3D modela i 2D crteža predmeta prenosit će se i znanje o baštini Umaga u neformalnoj edukaciji lokalnog stanovništva i turista. U sastavu projekta je već realizirana i radionica s osobama iz Centra za inkluziju i podršku u zajednici iz Buja, 3D modele predmeta i 2D taktilne crteže mogli su slobodno uzeti u ruke, dodirivati i proučavati, te potom aktivno izraditi svoj primjerak predmeta u crtežu ili skulpturici. Kroz projekt je omogućeno tako povećanje sudjelovanja u kulturi ranjivih skupina djece, mladih, osoba s invaliditetom.         Projektom se stvara nova publika uspostavom dugoročne veze između muzeja i drugih obrazovnih, kulturnih i socijalnih institucija i udruga. Nova muzeografska pomagala su lako prenosiva što nam je omogućilo da kroz godinu imamo i mini predstavljanja projekta unutar lokalne zajednice, za manje skupine publike u skladu s epidemiološkom situacijom s COVID-om, kazala je autorica projekta Biljana Bojić.

Stručna suradnica na projektu bila je Anika Mijanović, a muzejsko-pedagoške radionice vodila je Barbara Crnobori. Projekt je realiziran financijskim sredstvima Ministarstva kulture i medija i Grada Umaga.

(Vanesa Begić)Objavljeno:08.11.2020.-Glas Istre

https://www.glasistre.hr/izlozbe/dodir-muzeja-unaprijediti-i-prilagoditi-prezentaciju-muzejskih-predmeta-siroj-publici-678361

 

Podijeli na Facebooku
Podijeli na twitteru
Podijeli na LinkedInu
Isprintaj
Skip to content