LUČ Eduka Cukrići

Lokacija

Predstavljamo Cukriće

Istarsko mjesto Cukrići smješteno je u blizini glavne ceste Pazin – Pula, pokraj Juršići, a pripadaju općini i pošti Svetvinčenat, koja je udaljena 10 kilometara.

Cukrići su udaljeni jedan kilometar od Juršići, 21 kilometar od Pule, te 29 kilometara od središta Istarske županije – Pazina – Republika Hrvatska. Cukrići imaju ulaz na Istarski ipsilon kod Vodnjana koji je udaljen 9 kilometara i kod Kanfanara koji je udaljen 21 kilometar. Stanovnici Cukrića mogu se kupati i uživati u kristalno čistom moru u mjestu Barbariga udaljenom 11 km.

Uz dobru cestovnu povezanost, Cukrići su povezani i sa željeznicom, a samo 25 kilometara udaljena je Zračna luka – Pula.

Malo idilično južno-istarsko mjesto sa prekrasnom netaknutom prirodom – Cukrići imaju 25 domaćinstva u prosjeku sa tri člana, a većina je starije životne dobi. Radno sposobno stanovništvo pretežito radi u Puli, ali se i dodatno bave poljoprivredom, vinogradarstvom i stočarstvom za svoje potrebe. Djeca osnovnoškolske dobi pohađaju Osnovnu školu u Juršićima.

Znamenitost Cukrića je željeznička postaja

Stanovnici Cukrića, dali su velik doprinos u obrani svoje zemlje, kako u II. svjetskom ratu, tako i u Domovinskom ratu.

Cukrići, srednje selo u općini Svetvinčenat graniči s selima Čabrunići, Čipulova Stancija, Grgurova Stancija i Juršići, a najpoznatija prezimena u selu su Juršić, Macan i Milovan.

U blizini Cukrića nalazi se mjesto Režanci, gdje je živjela Ruža Petrović koja je izgubila vid u II svjetskom ratu, a bila je jedna od osnivača današnje Udruge slijepih Županije istarske.

Župni ured Svetog Franje Asiškog smješten je u Juršićima, te stanovnici Cukrića kao svoj blagdan obilježavaju Franćiškovo 4. listopada.

Ovdje smo u kratkim crtama predstavili Cukriće, malo istarsko selo, gdje će i slijepi naći svoj kutak za uživanje u prirodi kao i ostale osobe s invaliditetom, ali i svi ljudi dobre volje.

Slavlje u Cukrićima

Mještani izgradili društveni dom

Mještani se dugo nisu imali gdje okupljati i družiti pa je tako prije nekoliko godina niknula ideja o izgradnji doma. Uz financijsku potporu Općine i složnim i predanim radom ostvaren je dugoočekivani cilj.

Vrpcu su prerezali Kata i Filip Milovan.

CUKRIĆI – Plesom i pjesmom ponosni mještani Cukrića svečano su u subotu otvorili novi društveni dom. Za ovo malo selo u općini Svetvinčenat to je vrlo važan događaj budući da se na njega čekalo više od osam godina, a objekt su izgradili sami mještani uz 100 tisuća kuna potpore Općine. Prema riječima načelnika Dalibora Macana, novi dom simbolizira zajedništvo Općine i mještana koji su svojim radom doprinijeli završetku gradnje i time utrostručili njegovu vrijednost. Inače, ova Općina sredstva koja mještani uplaćuju kroz komunalni doprinos izravno vraća ulaganjima u infrastrukturu naselja.

Naš san bija je uvi dom uode ča smo ga sad napravili. Još 1998. za Vazam tu je bila prva fešta koja je okupila sto ljudi. Onda smo shvatili da nimamo di biti. Našli smo se konačno na sastanku 2002. i onda smo počeli graditi. Hvala svima koji su sudjelovali u izgradnji, posebno sponzorima i onima koji sad već više nisu među nama, rekao je Elvin Macan, jedan od organizatora zahvata. Cukrići su složno selo, baš kao što je to nekad bio običaj u Istri, rekao je. U njemu stanuje 112 stanovnika, svi su zaposleni i bave se poljoprivredom, ali kad je potrebno nekome pomoći, svi uskaču, tvrdi on.

U selu imamo 20 krav, 35 konji, prasci, svega. Unatoč zaposlenju i poslu u poljoprivredi svi si pomoremo, tako je nasta i ovi dom, rekao je Elvin Macan. S njim se složio i Roberto Cukerić.

Skupljalo se šolde za dom po famejami. Svaki misec za ništo i tako smo došli do doma. Svi su sudjelovali u gradnji i pomalo smo napravili to ča je tu, rekao je Cukerić.

Kako vele mještani, to će biti njihovo okupljalište za fešte, igranje briškule i trešeta, centar druženja.

Ovdje vam ničega nije bilo, stabla su rasla iz ruševina i polako smo kroz godine sve doveli u red, kazao je Elvin Macan.

Unutrašnjost doma uređena je u istarskom stilu s velikim ognjištem i brojnim fotografijama koje krase zidove. Njima su mještani bilježili fazu po fazu gradnje od samog početka.

Svečanost otvaranja svojim su nastupom uveličali Veseli Roverci. Treba spomenuti i mladu pjevačku nadu iz Cukrića, devetogodišnju Nadiju Frfolju, koja je izvrsno otpjevala dvije pjesme iz repertoara hrvatske pop scene.

Dom je blagoslovio velečasni Ljubo Bilić, dok su vrpcu presjekli troipolgodišnja Kata Milovan i njezin tri godine stariji brat Filip. Mještani su feštali do dugo u noć uz nezaobilazne ćevape, ali i odojka na ražnju.

Glas Istre, 04.svibnja 2009.godine.

Skip to content