Search

Natjecanje u čitanju Brailleovog pisma

UDRUGA SLIJEPIH ISTARSKE ŽUPANIJE

Franko Bakša najbolji na natjecanju u čitanju Brailleovog pisma

Pobjednik će sudjelovati na državnom natjecanju u Zagrebu u organizaciji Hrvatske knjižnice za slijepe. Sudionicima su osigurane skromne nagrade te će im se uplatiti članarina za jedan Brailleov časopis po njihovom izboru

24.02.2023.

1 min

Istra24

U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije,  23. veljače 2023. godine održano je natjecanje u čitanju Brailleovog pisma u kojem se ocjenjuje brzina i izražajnost čitanja. U samom natjecanju sudjelovalo je 4 natjecatelja, a plasmani su slijedeći:

  1. mjesto Soka Bakša,
  2. mjesto Marija Legović,
  3. mjesto Martina Belić,
  4. mjesto Franko Bakša.

 

Pobjednik će sudjelovati na državnom natjecanju u Zagrebu u organizaciji Hrvatske knjižnice za slijepe. Sudionicima su osigurane skromne nagrade te će im se uplatiti članarina za jedan Brailleov časopis po njihovom izboru.

 

Tijek natjecanja je pratilo stručno povjerenstvo od tri člana: Indira Hujdur Kosi, Nina Kadrić i Đina Tončić – Fonović.

 

Natjecanje u čitanju braillevogo pisma se organizira u sklopu provođenja programa „Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji“ te povodom obilježavanja 72. obljetnice postojanja Udruge slijepih Istarske županije.

 

Brailleovo pismo (hrv. Brajica) je međunarodno pismo za slijepe koje je priznato brojnim dokumentima i konvencijama, a predstavlja temelj pismenosti i obrazovanja slijepih osoba u cijelom svijetu, a  izumio ga je Louis Braille čiji je datum rođenja odabran kao Svjetski dan Brailleovog pisma (04.01.1809.)

 

Za osobe oštećena vida, ovaj datum postaje iznimno važan jer im daje priliku da se osvrnu na život i postignuća Louisea Braillea i podizanje svjesnosti o važnosti Brailleovog pisma jer ono slijepima omogućuje ravnopravnost, obrazovanje, afirmaciju u društvo, pristup informacijama te uživanje u brojnim drugim aktivnostima potrebnima za poboljšanje kvalitete njihovih života.

 

Hrvatski savez slijepih je pokrenuo inicijativu donošenja Zakona o hrvatskoj brajici.

 

 

https://www.istra24.hr/zivot/franko-baksa-najbolji-na-natjecanju-u-citanju-brailleovog-pisma

Podijeli na Facebooku
Podijeli na twitteru
Podijeli na LinkedInu
Isprintaj
Skip to content