Search

Održana Izvještajna sjednica USIŽ

15 PROJEKATA I PROGRAMA KOJE JE UDRUGA PROVODILA ILI JOŠ UVIJEK PROVODI
U petak 31. ožujka 2023. godine u prostorijama Udruge slijepih Istarske županije održana je 1. Izvještajna sjednica Skupštine Udruge. Sa prisutnih 14 od 17 Zastupnika Skupština je mogla nesmetano nastaviti sa radom.

Financijsko izvješće i Izvješće o radu udruge za 2022. godinu su jednoglasno usvojeni, a Financijski plan i Operativni plan Udruge za 2023. godine jednoglasno potvrđeni. Zastupnici Skupštine su posebno istaknuli sljedeće: Udruga je 26.10.2022. osnovala Zakladu za poticanje obrazovanja slijepih Istarske županije koja nema svojstvo pravne osobe te je sukladno tome pripremljen Pravilnik, a u 2022. godini Zakladi je uplaćeno 18.011,90 kuna (2.390,59 eura).

Tijekom 2022. godine osnovan je i LUČ BLIND BAND te su članovi benda i Udruge snimili pjesmu pod nazivom „Život je lijep“ koja je odlukom Skupštine Udruge, a na prijedlog Upravnog odbora Udruge imenovana himnom Udruge. Članovi Luč Blind Benda su: Deni Brščić, Ferucio Lazarić, Zlatko Močenić, Zlatko Sandrić, Danijela Stoković i Antonija Uka.

Projekti i programi koje je Udruga provodila ili još uvijek provodi:
1. „Pausi – program aktivnog uključenja slijepih Istre“ – trogodišnji je program koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Putem programa se pruža usluga osobne asistencije članovima Udruge koji žive sami ili obitelji gdje živi više slijepih osoba. U sklopu programa je zaposleno 5 osoba.
2. „Spremni?! – Idemo!“ – trogodišnji program, zapošljavanje videćeg pratitelja za slijepe osobe, financiran od Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. U 2022. godini usluge videćeg pratitelja je koristilo 64 člana Udruge, a pruženo je 1285 usluge.
3. Uz institucionalnu potporu do organizacijskog razvitka udruge – Podrška institucionalnom i organizacijskom razvoju udruga putem sredstava Grada Pule za sufinanciranje plaće za zapošljavanje dviju osoba.
4. Neovisno življenje slijepih Istre – aktivnosti od kojih se glavnina odnosi na revitalizaciju Edukacijsko rehabilitacijskog centra slijepih Istre – Regionalnog centra inkluzivnog turizma LUČ Eduka Cukrići. Financira ga Istarska županija – Regione Istriana
5. Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba – redovan je program koji provodi Udruga za sve članove, putem njega zaposlena jedna osoba te je u sklopu projekta organiziran audio-vizualni obilazak gradova: Labina, Pazina, Rovinja i Umaga. Program su financirali: gradovi: Buje, Labin, Novigrad, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj, Umag,Vodnjan te općine: Bale, Barban, Brtonigla, Fažana, Kršan, Ližnjan, Marčana, Medulin, Motovun, Oprtalj, Pićan, Raša, Svetvinčenat, Sveti Petar u šumi, Tar-Vabriga, Tinjan, Višnjan, Vižinada i Vrsar.
6. Gledajte svijet našim očima II – projekt koji financira Europski socijalni fond putem kojeg su zaposlene četiri osobe na pola radnog vremena, dvije videće pratiteljice za slijepe osobe, udio plaće voditeljice projekta i udio plaće referenta administratora projekta. Ukupno je pruženo 134 usluge.
7. Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula – projekt se provodi u sklopu ITU mehanizma – UP.02.1.1.12.0062), nositelj projekta je Općina Marčana, a projekt financira Europski socijalni fond.
8. Razvoj OCD-a kroz pristupačne oblike turizma – projekt se provodi u partnerstvu sa Društvom turističkih vodiča Pule, financiran od strane Ministarstva turizma i sporta. U sklopu projekta snimljen je materijal za video spot na LUČ Eduka – Cukrići, održane se radionice te je održana konferencija u Svetvičenatu.
9. Inovativnim oblicima volontiranja do razvoja novih kompetencija – razvoj lokalnog volonterskog centra za osobe s invaliditetom, financira Europski socijalni fond, posredničko tijelo je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
10. Međunarodni susret slijepih Istre – kroz projektnu ideju, Udruga je svojem širem članstvu ponudila setove edukativnih, turističkih te prilagođenih rekreativnih sadržaja za populaciju osoba s invaliditetom, koji su se odvijali na području LUČ Eduka Cukrići. Projekt je sufinancirao Montraker d.o.o., Istarska županija – Regione Istriana i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
11. Sinergijom u zajednici do održivih usluga u turizmu– projekt koji Ministarstvo turizma i sporta financira Udruga provodi u partnerstvu sa Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije, održale su se edukacije udruga o digitalnom marketingu te društvenom poduzetništvu, kao i educiranje turističkih vodiča za pratnju slijepih osoba. Opremit će se multisenzorni dječji park u LUČ Eduki Cukrići, ujedno će se nabaviti Brajev štampač za kreiranje natpisa i letaka na Braillevom pismu.
12. “Zaposli se i ti!” – zapošljavanje osobe s invaliditetom na šest mjeseci putem mjere javni radovi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
13. Tiflo izlog – Projektnom idejom Tiflo izlog kreiran je inovativni virtualni muzej tiflotehničke opreme,koji je integriran u web stranicu ( [url=https://www.usiz-pula.hr]https://www.usiz-pula.hr[/url]  ) kroz 145 fotografija. Postavljen je vizualni pregled razvoja tiflotehničkih pomagala za slijepe kroz povijest, snimljeni su i postavljeni audio zapisi pojedinog pomagala te se i tijekom 2022. godine nadopunjavao pomagalima.
14. Vi ste naše svjetlo – Udruga već nekoliko godina  radi na projektu Edukacijsko rehabilitacijski centar slijepih Istre – Regionalni centar inkluzivnog turizma – LUČ Eduka – Cukrići. Aktivnosti projekta su prikupljanje sredstava za završetak opremanja objekta „Kuće svjetla“ i uređenje LUČ Eduke koja se provodi kroz aktualnu fazu ovog projekta nazvanu „Vi ste naše svjetlo“ i obuhvaća prikupljanje sredstava putem telefonskih poziva na broj 060 988 988, dobiven putem ITjedan d.o.o. na neodređeno vrijeme. Cijena poziva iznosi 6,25 kn po pozivu bilo iz fiksnih ili mobilnih mreža (uključujući PDV).
15. „Boje inkluzivnog turizma“ i „Zvuk male Toskane“ – projekti koji su se provodili u partnerstvu sa Društvom turističkih vodiča Pule (nositelj), a financirani od Ministarstvo turizma. U sklopu projekata izrađena su govorne turističke karte Istre sa 134 turističkih točaka na hrvatskom i talijanskom jeziku te je sve implementirano u govorni automat na broju telefona 060/890 898.
Cijena poziva iz fiksnih mreža je 3,75 kn, te 5,54 kn iz mobilnih mreža, uključujući PDV.

Sjednici Skupštine je prisustvovao i Robert Raste, predsjednik Društva Distrofičara Istre i dopredsjednik Istarskog foruma udruga osoba s invaliditetom, koji se zahvalio na pozivu te istaknuo dugogodišnju suradnju Društva i Udruge.

(REX)

05.04.2023. – 09:45h

 

 

https://www.regionalexpress.hr/site/more/odrzhan-1-izvjeshtajna-sjednica-skupshtine-udruge-slijepih

 

 

Podijeli na Facebooku
Podijeli na twitteru
Podijeli na LinkedInu
Isprintaj
Skip to content