Search

PRIOPĆENJE SA PRESS KONFERENCIJE POVODOM PREDSTAVLJANJA PROTOTIPA DRUŠTVENE INOVACIJE – PUZZLA ARENE ZA SLIJEPE I SLABOVIDNE OSOBE

Na press konferenciji koja se simbolično održala u pulskom amfiteatru Areni, danas je predstavljen prototip društvene inovacije – Puzzla arene za slijepe i slabovidne osobe.

Rezultat je to sve uspješnije suradnje Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva. Naime, izv.prof.dr.sc Sven Maričić, kao ravnatelj Znanstveno-tehnološkog instituta „Visio“ te profesor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u suradnji sa svojim studentima, uz vodstvo asistenta Ivana Veljovića, u sklopu projekta 3D and Virtual Reallity for VET kreirao je prototip puzzli za slijepe i slabovidne osobe. Kroz nekoliko sati kolegija studentima dat je kratak uvid u to što su društvene inovacije, te zadan zadatak – problem za koji su trebali pronaći rješenje. Sve se odvijalo uz stručnu pomoć i znanje ravnateljice pulske Škole za odgoj i obrazovanje, Višnje Radunović Popović i profesorice srednje Medicinske škole u Puli Danijele Panić te upraviteljice Zaklade, Helge Možé.

CIlj ove 3D puzzle je slijepim i slabovidnim osobama pomoći da si predoče kako zapravo izgleda Arena, zatim poticanje, posebice djece, na slaganje, što će potaknuti i dugoročno poboljšati njihov motorički i kognitivni razvoj, a sve kroz igru i zabavu. Naime, puzzle treba složiti prateći oznake na vrhu, a s obzirom da su na vrhu označene različitim kontrastnim bojama, pomoći će slabovidnima u slaganju. No, ove puzzle dobre su i za djecu koja imaju drugačije posebne potrebe – mogu pomoći u smirivanju i koncentraciji što je vrlo koristan i zanimljiv didaktički predmet za korištenje u predškolskim ustanovama i školama, te ustanovama specijaliziranima za rad sa djecom. Ovo je tek jedan u nizu zanimljivih proizvoda koji mogu pomoći ranjivim skupinama, a koji se razvijao kroz proces društvenog inoviranja koji zajedno razvijaju Sveučilište i Zaklada, sa ciljem da se kreiraju nove društvene inovacije kao rješenja za društvene probleme.

Press konferenciji nazočila je i Prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju izv. prof. dr. sc. Mirjana Radetić-Paić, Prorektor za istraživanje, umjetnost i suradnju prof. dr. sc. Marinko Škare koji se uključio online te predstavnici udruge slijepih i slabovidnih osoba Istarske županije koji su pohvalili 3D model i naveli kako je potrebno više ovakvih predmeta, slagalica, a posebno igrački za djecu.

Uključeni studenti i studentice: Robert Krajačić, Selma Bitić, Manuel Bratović, Ante Bačić, Karlo Polić, Mateo Gregorović, Juraj Vivoda, David Ivanek, Ivan Maretić.

(MedulinFM)Objavljeno:03.12.2020.-MedulinFM

http://medulinfm.com/2020/12/03/priopcenje-sa-press-konferencije-povodom-predstavljanja-prototipa-drustvene-inovacije-puzzla-arene-za-slijepe-i-slabovidne-osobe/

Podijeli na Facebooku
Podijeli na twitteru
Podijeli na LinkedInu
Isprintaj
Skip to content