Search

ŠEST TOČKICA. UPOZNAJMO SVIJET SLIJEPIH I SLABOVIDNIH

Maja Čerljenko na jednostavan i kreativan način predstavila pismo slijepih

“Šest točkica. Upoznajmo svijet slijepih i slabovidnih” naziv je slikovnice Maje Čerljenko koja je objavljena u izdanju Općine Medulin, a predstavljena je u subotu navečer na medulinskoj placi.
Riječ je o slikovnici namijenjenoj upoznavanju svijeta slijepih i slabovidnih uz ilustracije učenika medulinske škole dr. Mate Demarina pod vodstvom profesorice likovnog Mirjane Konta.

SUSTAV OD ŠEST TOČAKA

Čerljenko, kako je i naglasila tijekom promocije, željela je, nakon susreta i suradnje s Udrugom slijepih Istarske županije i predsjednikom Zlatkom Kuftićem, realizirati slikovnicu koja je namijenjena i slijepim i slabovidnim osobama, ali i pokazati ostalima, prije svega djeci, kako slijepi čitaju, što je to Brailleovo pismo, odnosno brajica i kako svako slovo brajice je osmišljeno sustavom od šest točaka klasificiranih brojevima od jedan do šest te organiziranih u dva stupca s po tri točke.
– Djeca i odrasli koji ne vide služe se posebnim pismom – brajicom koje ima samo šest točkica. Opipajte ih, osjetite pod prstima, povežite ih sa slovima iz abecede koju već poznajete i zabavite se učeći novo pismo, kazala je urednica Marijeta Matijaš.
O važnosti ovoga projekta govorio je i Zlatko Kuftić, uz riječi zahvale Maji Čerljenko za njezin trud i rad, a Mirjana Konta kazala je da je njoj i njezinim učenicima bilo iznimno drago biti dijelom toga projekta.
– Pred vama se nalazi još jedan primjer sinergije riječi i slike, umjetnice i dječje mašte, zaključila je Konta.
Vrijedna djeca pročitala su i neke od stihove iz ove knjige, a cjelokupan program priveden je kraju nastupom polaznika Plesnog studija Pirueta.

DINAMIČNO I NEPOSREDNO
U recenziji je Vanja Glavaš, ravnateljica Dječjih vrtića Bubamara Ližnjan napisala “autorica u slikovnici na djeci poznat i razumljiv način – abecedom, nudi učenje brajice na jednostavan način”. Tatjana Grgorović, također jedna od recenzentica, zapisala je “obojenim pjesničkim slikama, vrlo dinamično i neposredno, autorica izmjenjuje motive i ulazi u srca i domove djece i odraslih”.

Pozdravne riječi u ime Općine Medulin rekla je Sonja Barbara Bader.

(Vanesa Begić)Objavljeno:11.10.2020.-Glas Istre

https://www.glasistre.hr/knjizevnost/sest-tockica-upoznajmo-svijet-slijepih-i-slabovidnih-maja-cerljenko-na-jednostavan-i-kreativan-nacin-predstavila-pismo-slijepih-672167

Podijeli na Facebooku
Podijeli na twitteru
Podijeli na LinkedInu
Isprintaj
Skip to content