Search

U Udruzi slijepih predstavljen projekt ‘Gledajte svijet našim očima 2’

PROJEKT ĆE SLIJEPIM OSOBAMA OMOGUĆITI USLUGE VIDEĆIH PRATITELJA
U Udruzi slijepih Istarske županije danas je predstavljen projekt „Gledajte svijet našim očima 2“ koji slijepim osobama na području Istarske županije omogućava usluge videćeg pratitelja.
Vrijednost projekta je 485.600,00 kuna, u cijelosti ga financira Europski socijalni fond a traje ukupno 24 mjeseca, odnosno od 1.4.2020. do 31.3.2022. godine.
Projekt zapošljava 4 osobe, 2 preko socijalnog fonda koje rade na pola radnog vremena. Jedna pokriva područje Pule s još jednom videćom pratiteljicom koja je zaposlena na puno radno vrijeme, a jedna pokriva područje Poreča i Umaga.

Prema riječima Zlatka Kuftića, predsjednika Udruge slijepih Istarske županije, radi se o vrlo kvalitetnom projektu jer videći pratitelji pomažu slijepim osobama kako bi one obavljale svakodnevne potrebe poput odlaska u trgovinu ili primjerice liječniku, te ono što je značajno, odlazak na druženja koja su vrlo bitna slijepim osobama kako bi imale aktivnu svakodnevicu. „Videći pratitelj radi sve što je potrebno i opravdano te je slijepim osobama itekako potreban, a ono što mene raduje je činjenica da pratitelj omogućava slijepim osobama da duže ostanu aktivni, ne samo u domaćinstvu nego i u raznim aktivnostima Udruge. Nadam se da će se uz njega više moći posvetiti i rekreativnim aktivnostima kao što su primjerice šetnje u prirodi što je iznimno bitno za slijepe osobe koje inače vrlo često borave u četiri zida“ istaknuo je Kuftić.

Iako je projektnom prijavom predviđena skupina od 30 osoba, iz Udruge vjeruju da će daleko premašiti taj broj i da će videći pratitelji pokušati pružiti uslugu svima koji se jave s tom potrebom, a pri tom se misli na velik broj korisnika o čemu govori i podatak kako je u 2019. godini pruženo 654 usluga broju od 40-ak osoba.
(Rex)Objavljeno 28/09/20 u 11:00 AM unutar kategorije Naslovnica • Zanimljivosti • Zdravlje •

Link: http://www.regionalexpress.hr/site/more/u-udruzi-slijepih-predstavljen-projekt-gledajte-svijet-nashim-ochima-2

Podijeli na Facebooku
Podijeli na twitteru
Podijeli na LinkedInu
Isprintaj
Skip to content