Search

U UMAGU PREDSTAVLJEN PROJEKT “DODIR MUZEJA – DOSTUPNOST MUZEJA SVIMA”

Predstavljanje projekta “Dodir muzeja – dostupnost muzeja svima” koji za cilj ima unaprijediti i prilagoditi prezentaciju muzejskih predmeta široj publici, posebice osobama s invaliditetom održano je u petak, 30. listopada u Muzeju grada Umaga. Projekt je realiziran uz financijsku pomoć Grada Umaga te kroz programe koji potiču Razvoj publike, Ministarstva kulture i medija. Prema definiciji Razvoj publike podrazumijeva rad sa publikom, umjesto da se radi nešto za publiku, a ključno je izravno uključivanje ljudi i zajednice u doživljavanje, uživanje i vrednovanje umjetnosti i kulture odnosno da se kroz strateške i dinamične procese unapređuju i produbljuju odnosi s postojećom publikom te razvijaju pristupi prema novoj publici.

Projekt je predstavila njegova autorica Biljana Bojić,  v.d. ravnateljice Muzeja, koja je pojasnila da su ovim pilot projektom željeli povećati standard muzejske prezentacije.

“Projekt smo nazvali “Dodir muzeja – dostupnost muzeja svima” i u skladu s tim odlučili smo približiti sadržaje koje čuvamo u muzejskim zbirkama široj javnosti, a naročito osobama s posebnim potrebama, na način da uz originale iz muzejskog fundusa, a radi se od arheološkim predmetima iz 2. stoljeća pr. Kr. do 18. stoljeća n.e., prezentiramo i njihove kopije izrađene u obliku 3D printanih modela muzejskih predmeta (ASAP, Pula) i 2D taktilnih crteža (Tiflotehna, Zagreb). Svi izloženi predmeti opisani su na talijanskom, hrvatskom i engleskom jeziku, i na brajici, pismu za slijepe i slabovidne osobe koje se sastoji od izbočenih točkica utisnutih u papir. Nažalost financije nisu dozvoljavale da, uz one na hrvatskoj, opise izradimo i na talijanskoj brajici. Inovativne tehnike koje su primijenjene u ovom slučaju omogućavaju,slijepim i slabovidnim osobama te osobama s motoričkim problemima, da uz pomoć čula dodira ostvare vezu s muzejskim predmetima i povijesti ovog kraja, a osobe bez invaliditeta dodatno će moći detaljnije same predmete istražiti. Predmete koje mi inače izlažemo su primjerice od stakla, keramike i ti predmeti uvijek moraju biti u vitrinama. Naravno, kada posjetitelji dođu u muzej, ne mogu dodirivati izložene predmete, a žele ih više istražiti. Zatim, dosta tih predmeta je i male veličine, tako da ponekad izloženi predmet jednostavno nije moguće dobro vidjeti, pročitati natpis i slično, a sada je omogućeno svima nama detaljnije proučiti sadržaj”, naglasila je Biljana Bojić dodavši da projekt ne staje samo prezentacijom ove večeri, nego će se putem muzeografskih pomagala djeci predškolske i školske dobi moći dalje prezentirati u školama, u sklopu muzejsko pedagoških radionica koje vodi Barbara Crnobori, ali i članovima udruga osoba s invaliditetom na području Bujštine i šire.

Na taj način stvara se nova publika uspostavom dugoročne veze između muzeja i drugih obrazovnih, kulturnih i socijalnih institucija i udruga. Osim toga, putem 3D modela i 2D crteža predmeta prenosit će se i znanje o baštini Umaga u neformalnoj edukaciji lokalnog stanovništva i turista. U ime Udruge slijepih i slabovidnih osoba Istarske županije, čiji su članovi bili prisutni na prezentaciji, posjetitelje je pozdravila Sonja Čeč koja se zahvalila na ovoj inicijativi Muzeju grada Umaga. “Po prvi put idem na takvu izložbu gdje se ne mora sve gledati, nego se izložba može doživjeti na dodir i to je nešto veličanstveno! Od srca hvala što i mi možemo doživjeti na naš način tu izložbu. Želim djelatnicima muzeja još puno sreće u daljnjem radu i neka samo tako nastave”, kazala je Sonja Čeč koja je i sama pomagala, ukazivala na probleme i promišljala mogući daljnji razvoj ovog projekta.

(Lidija Kuhar)Objavljeno:02.11.2020.-Kultur.istra

http://kulturistra.hr/lang/hr/2020/11/u-umagu-predstavljen-projekt-dodir-muzeja-dostupnost-muzeja-svima/

Podijeli na Facebooku
Podijeli na twitteru
Podijeli na LinkedInu
Isprintaj
Skip to content