Search

Udruge osoba s invaliditetom upoznate s radom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

SASTANAK SE ODRŽAO U PROSTORIJAMA UDRUGE SLIJEPIH ISTARSKE ŽUPANIJE
Sastanak predstavnice Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom Rijeka održan je s udrugama osoba s invaliditetom s područja Istarske županije, u srijedu 16.02.2022. u prostorijama Udruge slijepih Istarske županije.

Tea Rubeša, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Područnom uredu Rijeka, upoznala je okupljene s djelokrugom i načinom rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i predstavila dosadašnje aktivnosti. Područni ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Rijeci je službeno započeo s radom u srpnju 2021. godine, a svojim radom pokriva područja Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke županije, na kojem živi više od 78.000 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Kroz rad Područnog ureda nastoji se osobama s invaliditetom s područja ove četiri županije približiti institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom, doprinijeti njihovoj informiranosti o pravima i osnažiti ih u njihovoj borbi za unaprjeđivanje položaja i većoj uključenosti u život zajednice.

Predstavnici zainteresiranih udruga imali su prilike postaviti pitanja koja su se najčešće odnosila na arhitektonske barijere, problematiku nepropisnog parkiranja na označenim parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom kao i provođenje nadzora nad zloupotrebom tog prava, prava iz sustava socijalne skrbi te su ukazali na problem financiranja udruga osoba s invaliditetom.

Tako je, primjerice, Udruga cerebralne paralize Istarske županije postavila pitanje o povratu financijskih sredstava u Fond namijenjen zapošljavanju osoba s invaliditetom.

U sedam mjeseci rada koliko Područni ured Rijeka djeluje, zaprimio je preko 400 obraćanja osoba s invaliditetom, članova njihovih obitelji, predstavnika udruga, ustanova, medija itd. i temeljem navedenih poduzeo radnje iz nadležnosti pravobranitelja za osobe s invaliditetom, a sve s ciljem zaštite i promicanja prava i interesa osoba s invaliditetom.

(DV)

https://www.regionalexpress.hr/site/more/udruge-osoba-s-invaliditetom-upoznate-s-radom-pravobraniteljice-za-osobe-s-invaliditetom

21.02.22.

Podijeli na Facebooku
Podijeli na twitteru
Podijeli na LinkedInu
Isprintaj
Skip to content