Search

Vikend druženja za osobe oštećena vida u Svetvinčentu

Vikend druženja za osobe oštećena vida u Svetvinčentu

 

IZLOŽBA, PLANINARENJE, SPORTSKA DOGAĐANJA
Osobe oštećena vida, planinari okupili su se 10. lipnja u Svetvinčenti na vikendu inkluzije koju je organizirao član Udruge slijepih Istarske županije, Ferucio Lazarić. Uzvanici su se okupili na trgu pred ložom te uz vodiča razgledali Svetvinčentu.

Također je bila postavljena izložba stvaralaštva slijepih Istre i Primorja te radovi koji su nastali u sklopu kreativne radionice „Stvaraj ljepotu i osjećaj sreću“. Luč blind bend je nakon svog prvijenca „Život je lijep“ promotivno izveo pjesmu „Planinari smo mi“. Članovi Luč Blind Benda su članovi Udruge slijepih Istarske županije: Martina Belić, Deni Brščić, Ferucio Lazarić, Zlatko Močenić, Zlatko Sandrić, Danijela Stoković i Damir Ugrin.

U sklopu susreta predsjednik Udruge slijepih Istarske županije, Zlatko Kuftić, uručio je  načelniku Općine Svetvinčenat, Deanu Perkoviću, taktilnu kartu dvorca Grimani na Braillevom pismu na hrvatskom i engleskom jeziku koja je izrađena u sklopu projekta „Sinergijom u zajednici do održivih usluga u turizmu“. Inkluzivno druženje uz pjesmu i ples nastavilo se do dugo u noć.

Druženje je nastavljeno 11. lipnja na Edukacijsko rehabilitacijskom centru slijepih Istre – Regionalnom centru inkluzivnog turizma – Luč Eduka – Cukrići. Tako je za posjetitelje organizirano nekoliko sportsko rekreativnih disciplina; jahanje terapijskih konja, vožnja tandem bicikla, rekreativna šetnja, natjecanje u zidanju suhozida, elektronski govorni pikado za slijepe i drugo.

Licencirani planinarski vodič, Saša Kardinar, organizirao je natjecanje u zidanju suhozida u kojem je sudjelovalo 12 natjecatelja, a sudjelovale su videće osobe i osobe oštećena vida. Ocjenjivala se brzina i izgled, te je mentor i sudac Saša Kardinar proglasio pobjednike: treće mjesto je osvojio Emil Mandarić iz Rijeke, drugo mjesto Ferucio Lazarić iz Svetvičente, a prvo mjesto je odnio Dragan Stoković iz Pule. Troje prvoplasirani graditelji su osobe oštećena vida i redovni članovi matičnih udruga slijepih.

U elektronskom govornom pikadu sudjelovalo je deset natjecatelja kroz tri kategorije, natjecatelji bez ostatka vida (B1), natjecatelji sa ostatkom vida (B2) i volonteri Udruge.

Kategorija B1:
3. mjesto Martina Belić, Pula,
2. mjesto Zlatko Kuftić, Pula,
1. mjesto Stojan Bjelajac, Osijek.

Kategorija B2:
3. mjesto Milan Rojnić, Pula,
2. mjesto Marija Šumanovac, Osijek,
1. mjesto Terezija Gajski, Pula.

Kategorija volonteri:
3. mjesto Jasmina Selimović, Pula,
2. mjesto Samanta Holli, Pula,
1. mjesto Anica Todorović, Pula.

Sudac pikado turnira je bila Anica Torodorović, logistika Samanta Holli i voditelj  Zlatko Kuftić.

Vikend inkluzije u Cukrićima je sufinancirala Istarska županija – Regione Istriana.

https://www.regionalexpress.hr/site/more/vikend-druzhenja-za-osobe-oshteena-vida-u-svetvinchentu

Regional express, 15.06.2023.

Podijeli na Facebooku
Podijeli na twitteru
Podijeli na LinkedInu
Isprintaj
Skip to content