Search

“Tragovi u vremenu” – izložba prilagođena slijepima

“Tragovi u vremenu” – izložba prilagođena slijepima

 

 

SAMOUKI KIPAR EMIL MANDARIĆ
Za štićenice Doma za starije osobe „Alfredo Štiglić“ koje su ujedno i članice Udruge slijepih Istarske županije te aktivno sudjeluju u brojnim aktivnostima Udruge, 6. srpnja 2023. godine organiziran je posjet izložbi samoukog kipara Emila Mandarića, koji je također osoba sa oštećenjem vida, pod nazivom „Tragovi u vremenu“.

Izložba je otvorena 19. svibnja 2023. godine u Muzejsko galerijskom prostoru Sveta srca u Puli u organizaciji Arheološkog muzeja Istre.

Emil Mandarić kiparstvom se bavi od 2011. godine izrađujući skulpture u tehnici kaširanog papira, a 2019. godine primljen je u Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka. Najzanimljiviji dio izložbe su priče o slijepim osobama koje su svojim radom kroz povijest ostavile snažan emotivni otisak u sjećanju zajednice u kojoj su živjele.

Osobama oštećena vida većinu vizualnog doživljaja nadomješta dodir, stoga je želja autora ove izložbe da je posjetitelji dožive upravo putem dodira te je tako posjetiteljima izložbe omogućeno da skulpture opipaju i dožive.

U sklopu izložbe izrađen je i katalog izložbe te za svaku pojedinu skulpturu kratki opis na Brailleovom pismu. Nakon razgledavanja izložbe štićenice Doma za starije osobe Alfredo Štiglić su uživale u kratkoj šetnji i druženju, a gospodinu Mandariću želimo puno uspjeha u daljnjem stvaranju kao i još puno „dodirnih“ izložbi.

 

https://www.regionalexpress.hr/site/more/tragovi-u-vremenu-izlozhba-prilagoena-slijepima

Regional express, 07.07.2023.

 

 

Podijeli na Facebooku
Podijeli na twitteru
Podijeli na LinkedInu
Isprintaj
Skip to content